Procuratura Generală nu a găsit nimic ilegal: dosarul dublei cetățenii a lui Plahotniuc a fost clasat

Anticoruptie.md
07/05/2021

Procuratura Generală a anunțat, vineri, că a clasat cauza penală care îl viza pe Vladimir Plahotniuc pentru pretinse ilegalități legate de deținere de dublă cetățenie, dosar inițiat pe 29 octombrie 2019.

„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații”, anunță procurorii într-un comunicat.

Prin urmare, Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni. „Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate.

Procuratura mai precizează că urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat în condițiile unei proceduri clasificate, motiv pentru care instituția nu poate dezvălui alte detalii din dosar.

Amintim că, Procuratura Anticorupție a intentat la finele lunii octombrie 2019 dosarul penal privind deținerea identității false de către Plahotniuc.  Atunci, Igor Dodon spunea că procedura de eliberare a actelor false pe numele lui Plahotniuc a fost inițiată în vara anului 2018, la indicația directorului de atunci al SIS, Vasile Botnari. Un pașaport a fost eliberat la 29 iulie 2019, iar altul, o lună mai târziu. 

Anticoruptie.md
07/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii