fbpx

Rezervele valutare, în creștere cu 43 de milioane de dolari. BNM explică motivul

Pe 30 aprilie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit peste 3,75 miliarde de dolari, în creștere cu 43,07 milioane dolari în comparație cu 31 martie 2021, când acestea au însumat circa 3,71 miliarde de dolari, scrie mold-street.com. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, ceea ce a generat o creştere cu 36,25 milioane dolari.

Un alt factor major a fost înregistrarea suportului bugetar de 26,46 milioane dolari (echivalentul a 22,22 milioane euro) debursat de instituțiile Băncii Mondiale. E vorba de banii dintr-un împrumut total de 52,9 milioane de euro oferit Republicii Moldova de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei de COVID-19.

Doar o mică parte din activele ociale de rezervă sunt în aur

La fel, la creşterea rezervelor valutare a constribuit şi înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale în valoare de 17,75 milioane dolari; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 2,37 milioane dolari; veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 0,54 milioane dolari şi alte intrări nete de 3,77 milioane dolari.

Pe de altă parte pe parcursul perioadei de raportare, la diminuarea activelor oficiale de rezervă au contribuit:

– plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 19,24 milioane
dolari

– plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 9,16 milioane
dolari

– intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 9 milioane dolari;

– plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova – 6,58 milioane dolari.

Datele BNM mai arată că în primele patru luni ale acestui an valoarea activelor oficiale de rezervă a oscilat de la un nivel maxim de 3,78 miliarde de dolari la 1 ianuarie 2021, la nivelul minim de 3,7 miliarde de dolari pe 2 aprilie, după care s-a majorat la 3,75 miliarde dolari, la finele lunii aprilie.

Activele oficiale de rezervă au ajuns, pe 24 decembrie 2020, la un nivel-record de circa 3,8 miliarde de dolari.

Anul trecut valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu peste 730 milioane de dolari, aceasta fiind una dintre cele mai mari creșteri ale rezervelor valutare din istoria Republicii Moldova.

La finele lunii martie liderul socialist, Igor Dodon, a propus ca circa 20 miliarde de lei (peste unmiliard de dolari) să fie scoși din rezerva oficială pentru a susține populația și companiile.

Atât experții, cât și Banca Națională susțin că o astfel de inițiativă ar putea avea efecte grave pentru economie: de la deprecierea leului, la creșterea prețurilor, pierderea asistenței externe

Articole asemănătoare

Back to top button