image
Sursa foto: infoprut.ro

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la Podul de Flori

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la acţiunea istorică „Podul de Flori”. Evenimentul a fost un simbol al frăţiei, dorinţei de unire şi confirmării istoriei comune a României şi Basarabiei.

Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990. Locuitorilor din România li s-a permis, între orele 13:00 și 19:00, să treacă Prutul în fără pașaport și viză.

La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni. Regretatul poet Grigore Vieru a fost primul care a traversat atunci Prutul, pe o barcă de cauciuc.

„Sute de mii de oameni de toate vârstele și profesiile din țara noastră, cu deosebire din județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, din numeroase localități din RSS Moldovenească și-au dat întâlnire, duminică, într-un impresionant pelerinaj, organizat pe ambele maluri ale râului Prut, pe lungi distanțe la punctele de frontieră Miorcani-Pererâta; Stânca-Costești; Sculeni-Sculeni; Ungheni-Ungheni; Albița-Leușeni; Fălciu-Țiganca; Oancea-Cahul; Galați-Giurgiulești”, scria Agerpres pe vremea aceea.

După această acțiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

podul de floripodul de flori
podul de floripodul de flori
podul de floripodul de flori
podul de floripodul de flori

Noutăţile partenerilor

comentarii: