image
Sursa foto: Facebook

Rizea, despre oamenii lui Plahotniuc din România: I-a finanțat campania lui Ponta, cu Maior s-a văzut la Washington

Foști politicieni de cel mai înalt rang și șefi ai structurilor de securitate de la București se numără printre oamenii care i-au asigurat protecție oligarhului Vladimir Plahotniuc peste Prut, acuză fostul deputat român Cristian Rizea.

Rizea, un fost aliat al oligarhului prezent miercuri în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, acuză că Plahotniuc s-a bucurat ani de-a rândul de protecția unor politicieni precum Victor Ponta sau a fostului șef al SRI, George Maior, în schimbul unor mari sume de bani.

Fostul deputat român a declarat că deține probe care ar demonstra că campania electorală a lui Ponta, din cadrul alegerilor prezidențiale din 2014, ar fi fost finanțată cu bani obținuți de Plahotniuc din jaful din sistemul bancar.

Tot Plahotniuc l-a trimis pe Leancă la București, pe Național Arena, alături de Ponta”, a precizat deputatul.

Plahotniuc s-ar fi implicat financiar în ultimele campanii electorale ale Pro România (partid condus de Ponta), promovându-l pe liste pe Iurie Leancă, a menționat Rizea.

El susține că Ponta, în calitate de consilier onorific al președintelui turc Erdogan, ar fi încercat să-l convingă pe liderul de la Ankara să-i acorde azil politic lui Plahotniuc sau cetățenie turcă, dar că acesta nu ar fi acceptat.

Un alt pion important pe care s-a bazat Plahotniuc ar fi fost ex-ministrul de Externe Titus Corlățean. Rizea a dezvăluit că oligarhul îl cunoaște pe Corlățean încă din anii 2000, atunci când acesta vizita Chișinăul în calitate de șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și se caza la hotelul lui Plahotniuc.

Și serviciile secrete l-ar fi protejat pe oligarh, „în special de Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe și George Maior, fostul șef al Serviciului Român de Informații”. Rizea acuză că Maior l-ar fi ajutat pe Plahotniuc inclusiv în SUA, întâlnindu-se cu acesta, în calitate de ambasador al României la Washington, într-un hotel de acolo.

Cei doi ar fi fost implicați și în procesul prin care Plahotniuc a reușit să-și obțină un pașaport cu a doua identitate - Vlad Ulinici - la București.

Potrivit lui Rizea, Plahotniuc obișnuia să-i filmeze pe toți oaspeții săi din România, care se cazau la hotelurile sale, inclusiv pe Victor Ponta. În context, el a povestit o întâmplare din anul 2014, din hotelul Codru.

„Ne-am cazat mai mulți la Codru. Noi eram în camere simple, Ponta în apartamentul prezidențial. La un moment dat, Ponta a trecuit să plece la București și mi-a dat cheia apartamentului mie. Dar mi-a zis: 'Fii atent, nu intra cu femei, că se filmează'”, a declarat fostul deputat român.

Emisiunea integrală poate fi urmarită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: