image
Sursa foto: europalibera.org

Nu mai mult de trei persoane la morminte; Ministerul Sănătății vine cu precizări în legătură cu Paștele Blajinilor

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire în cimitire de Paștele Blajinilor, atenționând că riscul de infectare cu Covid-19 rămâne unul sporit.

Conform ultimei Hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorului de incidență al COVID-19.

Astfel, în localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

Pentru evitarea aglomerării, vor fi admise nu mai mult de trei persoane la un mormânt, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.

Precizăm că, accesul cetățenilor pe teritoriul cimitirelor din capitală este interzis până pe data de 10 mai Excepție va fi doar procesiunile funerare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: