Reacția Biroului de Reintegrare, după incidentul de la punctul de control din satul Larga

Biroul politici de reintegrare a venit cu un comentariu după incidentul de ieri de la punctul de control din satul Larga. Aceștia „dezaprobă abordările discriminatorii, aplicate în privința unor cetățeni ai RM cărora le este îngrădit dreptul fundamental la libera circulație în localitățile din stânga Nistrului și accesul la propriile domicilii cu persoanele apropiate”.

Foto: simbol

„Persoanele care dețin „interdicții” sau care figurează în așa-numitele liste de prohibiție ale structurilor de forță din regiune urmează să ia în calcul probabilitatea unor situații imprevizibile la trecerea prin punctele de control transnistrene și urmează să evite asemenea deplasări pană la soluționarea nemijlocită a acestor probleme.

Problema interdicțiilor impuse și menținute perioade de timp îndelungate pentru anumiți cetățeni moldoveni, locuitori din partea de est a țării, cărora le este îngrădit accesul la locul de trai permanent și care mai sunt și declarați persoane indezirabile în regiune a fost abordată în repetate rânduri și pe cazuri individuale concrete în cadrul platformelor de dialog Chișinău-Tiraspol și cu solicitarea de a se renunța la lezarea drepturilor inalienabile și de a se contribui la revenirea situației în albia normalității”, se arată într-un comunicat emis de aceștia.

Reprezentanții susțin că în mod constant s-a intervenit cu apelul către mediatorii și observatorii din cadrul formatului „5+2”, dar și către partenerii internaționali relevanți, de a acorda sprijinul necesar în vederea asigurării respectării drepturilor omului în corespundere cu standardele dreptului internațional.

„După cum se cunoaște, din considerente independente de Chișinău este imposibilă exercitarea unui control efectiv asupra situației din regiunea transnistreană, indiferent de aceasta, autoritățile Republicii Moldova vor continua să facă uz de toate pârghiile de intervenție disponibile întru a acorda asistență promptă cetățenilor săi și a obține restabilirea drepturilor legal și universal garantate ale acestora”, mai spun aceștia.

Valeriu Mițul, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului, împreună cu soția și sora sa, au fost reținuți ieri, în jurul orei 09:20, la un punct de control din satul Lunga, raionul Dubăsari. 

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate”, au menționat reprezentanții Promo-LEX.


Pub