(doc) Dosarul pe casa de cultură „de milioane” de la Gotești, trimis în judecată: CNA îl consideră vinovat pe fostul primar

Ofițerii CNA au examinat cauza penală pornită la 1 septembrie, după ce administrația locală și Primăria din Gotești a fost denunțată pentru luare de mită și au stabilit vinovăția fostului primar de la Gotești, raionul Cantemir, Chicicov Panainte Gheorghe. Direcția Generală teritorială Sud Urmărire Penală solicită Consiliul comunei Gotești examinarea sesizării, care conține rezultatele investigării cauzei penale, și să fie întreprinse „măsuri pentru înlăturarea cauzelor și condițiilor care au contribuit la săvârșirea infracțiunii, cât și neadmiterea pe viitor a unor astfel de derogări”. Aceștia menționează că despre rezultatele sesizării va fi informat și Organul de Urmărire penală a DGT Sud a CNA în termen de o lună.

Foto: Sergiu Botnaris/facebook

Potrivit sesizării, fostul primar, activând într-o funcție de demnitate publică, a pretins și primit mită, în mai multe tranșe pentru sine și complicii săi.

„La 22 martie a fost pornită cauză penală„ conform elementelor infracțiunii prevăzute de art. 332 alin (2) lit. b) Cod penal, precum că, persoane cu funcții de demnitate publică din cadrul primăriei com. Gotești raionul Cantemir, în perioada noiembrie 2018- august 2019, folosind intenționat situația de serviciu, din interes material și din alte interese personale, au introdus vădit false în documente oficiale, cauzând primăriei un prejudiciu în proporții deosebit de mari”, se menționează în sesizare.

La 19 februarie, cauza penală a fost remisă Oficiului Sud al PA, cu propunere de a remite cauza penală în instanța de judecată, iar la 23 aprilie cauza penală a fost expediată în instanța de judecată pentru soluționarea în fond.


Un primar, un fost primar şi un consilier ai primăriei comunei Goteşti, raionul Cantemir, au ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA, după ce au fost denunţaţi că ar fi cerut mită de la reprezentanţii unui agent economic. Bănuiţii ar fi estorcat banii pentru a favoriza o decizie a Consiliului local privind alocarea bugetului pentru lucrările de reparaţie, pe care urma să le efectueze agentul economic.

Administrația Publică Locală și Primăria din Gotești au dezmințit informațiile apărute în spațiul public printr-un comunicat emis de CNA, care menționează că un primar, un fost primar şi un consilier ai primăriei comunei Goteşti, raionul Cantemir, au ajuns în vizorul Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA, după ce au fost denunţaţi că ar fi cerut mită de la reprezentanţii unui agent economic.

„Antreprenorii care au câștigat licitația ca să repare Casa de Cultură, au câștigat-o cu circa 14 milioane lei. În anul 2018, în noiembrie au început lucrările, până în decembrie au ridicat la 7 milioane, iar contractul trebuie să se finalizeze acum la sfârșitul anului 2020, pentru a fi dată în exploatare, dar nimic nu este gata. Dumnealor nu știu ce au făcut și cum au procedat, pe atunci era fostul primar, pentru că alegerile au fost în noiembrie 2019, iar fostul primar a pierdut la alegerile locale de atunci”, a declarat consilierul comunal din Gotești, Sergiu Botnari.

„Noi dezmințim totul ce e în denunț, pentru că primarul nu poate pune ce vrea el pe ordinea de zi, iar consilierii nu pot fi corupți pentru a vota ceva ce era demult votat. Dar pe noi nu ne întreabă nimeni dacă a fost așa sau nu”, a conchis consilierul comunal, Sergiu Botnari.

14 milioane de lei din bugetul de stat au fost alocate și cheltuite în ultimii doi ani pentru reparația Casei de Cultură din comuna Gotești, raionul Cantemir. Deși banii nu mai sunt, edificiul rămâne într-o stare deplorabilă și lasă în urma sa dosare penale, corupție și interese.  Într-o înregistrare audio consultată de ZdG reprezentanții agentului economic recunosc deschis că au oferit mită fostului primar al satului. Acesta însă se apără și crede că totul s-a făcut pentru a-l denigra, a scris zdg.md


Pub