14:02:47 25.04.2024
Stiri

Ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor să NU meargă în cimitire de Paștele Blajinilor, în timp ce PSRM se pregătește să scoată duminică mii de oameni în centrul Chișinăului

Actualitate 06.05.2021 15:07 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National
Ministerul Sănătății le recomandă cetățenilor să NU meargă în cimitire de Paștele Blajinilor, în timp ce PSRM se pregătește să scoată duminică mii de oameni în centrul Chișinăului


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) îndeamnă populația să se abțină de a participa la serviciile divine de pomenire, organizate în cimitire de Paștele Blajinilor, deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent.

Totuși, în localitățile unde situația epidemiologică permite, cetățenii vor merge la cimitire în grupuri nu mai mari de trei persoane, vor purta mască și vor menține distanță socială. În acest caz, este categoric interzis consumul de alimente și băuturi.

MSMPS amintește că în R. Moldova este decretată stare de urgență în sănătate publică, iar gradul de alertă „Codul roșu” este atribuit regiunilor în care în ultimele 14 zile indicatorul este mai mare de 100 de cazuri de COVID-19 la 100 de mii populație.

Astfel, în localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de 10 persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu Cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire se vor respecta următoarele măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19: informarea slujitorilor şi vizitatorilor despre măsurile de prevenire COVID-19, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente şi băuturi, purtarea măștii de protecție.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puţin 1 metru și respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena mâinilor.

Menționăm că Paștele Blajinilor este marcat în cimitirele din R. Moldova la o săptămână după Paște, în zilele de duminică și luni.

Duminică, pe 9 mai, socialiștii au anunțat un miting cu participarea a mii de persoane în centrul Chișinăului pentru a marca „ziua victoriei”, în pofida avertismentului recent al lui Igor Dodon, potrivit căruia îm a doua jumătate a lunii mai vom avea mii de cazuri noi de COVID-19.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md