16:05:40 25.04.2024
Stiri

Vaccinul Pfizer, cauza principală pentru scăderea infectărilor cu noul coronavirus! În ce țară a avut loc cel mai mare studiu de până acum

Actualitate 06.05.2021 18:05 Vizualizări1094 Autor: Ziarul National
Vaccinul Pfizer, cauza principală pentru scăderea infectărilor cu noul coronavirus! În ce țară a avut loc cel mai mare studiu de până acum


Scăderea numărului de cazuri Covid-19 are legătură cu imunizarea cu vaccinul Pfizer. Cel mai mare studiu din lume efectuat până acum a fost realizat în Israel și arată că serul produs de corporația Pfizer-BioNTech joacă un rol decisiv în eradicarea maladiei.

Totuși, autorii studiului insistă că vaccinul Pfizer este eficient într-un procent de peste 95% doar dacă o persoană ambele doze. În cazul în care se imunizează o singură dată, atunci eficacitatea vaccinului Pfizer scade.

Prestigioasa publicație The Lancet arată că acest studiu a evidenţiat „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”. Cercetarea a fost realizată în Israel, campioana țărilor care derulează campanii de vaccinare. La el au participat virusologi de la Pfizer şi reprezentanţi ai guvernului israelian.

Autorii studiului precizează că în Israel acest program de imunizare, care a folosit vaccinul Pfizer, „a fost motorul principal al declinului infecţiilor de Covid-19”. Totuşi, specialiştii rămân prudenţi și nu generalizează concluziile trase în Israel, mai cu seamă că viteza campaniilor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta.

Cercetarea din Israel s-a bazat pe datele medicale colectate între 24 ianuarie şi 3 aprilie. În această perioadă, 72% dintre israelienii de peste 16 ani (cca. 5 milioane de persoane) şi 90% dintre persoanele de peste 65 de ani au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

Analiza a vizat în principal eficacitatea vaccinului împotriva variantei britanice (denumită B.1.1.7), devenită dominantă în această ţară.

Studiul arată că „vaccinul Pfizer are o eficacitate înaltă” la persoanele de peste 16 ani. După şapte zile de la administrarea rapelului, el asigură o protecţie de 95,3% împotriva infecţiilor, de 97,2% împotriva spitalizărilor şi de 96,7% împotriva deceselor! Toate aceste niveluri de protecţie rămân similare şi la persoanele trecute de 85 de ani. Nu aceleași cifre sunt obținute și în cazul persoanelor vaccinate doar cu prima dintre cele două doze ale serului. Protecţie de 57,7% împotriva infecţiilor, de 75,7% împotriva spitalizărilor şi de 77% împotriva deceselor în rândul persoanelor de peste 16 ani!

„Studiul demonstrează importanţa unei vaccinări complete în rândul adulţilor, cu două doze”, transmit autorii cercetării. Potrivit lor, o doză unică ar putea să ofere o protecţie mai puţin îndelungată, în special din cauza apariţiei unor variante virale mai rezistente la vaccin.

În timpul studiului, au existat în Israel 232.268 de infecţii confirmate de Covid-19 şi aproape 95% dintre eşantioanele testate aveau la bază varianta britanică a coronavirusului. Cercetătorii mai arată și că nu au putut testa eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva variantei sud-africane, depistată şi ea în Israel.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md