Cine sunt câștigătorii concursului național de Procese Simulate de Drept Penal

studenttt

La 5 mai 2021, la ora 18.00, s-a desfășurat în format online finala concursului „Proces Simulat de Drept Penal și Procedură Penală”.  

Concursul național de Procese Simulate de Drept Penal este coordonat de Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA – European law Students’ Association) din Republica Moldova și are drept obiect dezbaterea unui caz fictiv, respectând procedurile dintr-un proces de drept penal veritabil. Procesele au implicat echipe de studenţi și masteranzi din cadrul facultăţilor de drept din țară și s-au desfășurat în faţa unui juriu avizat, transmite usm.md.

Concursul de Procese Simulate reprezintă ocazia perfectă pentru tinerii jurişti de a-şi dezvolta calităţile oratorice și cunoștințele juridice într-un mediu cât mai apropiat de cel pe care îl vor întâlni în viitoarea lor carieră. Cu alte cuvinte, aceștia sunt puși în situaţia de a fi competitivi, de a-şi expune propriile păreri şi abordări, departe de siguranţa aparentă a sălii de curs.

Conform Regulamentului, competiția s-a desfășurat în două etape: 

  • etapa întâi – soluționarea unei spețe,
  • etapa a doua (finala) – formularea rechizitoriului în baza secvenței video infracționale cu pledarea în fața completului de judecată.

Etapa finală a concursului a fost moderată de către vicepreședinta Departamentului Procese Simulate din cadrul ELSA, Corina Peleavschi. 

Completul de judecată a fost format din: Victor Pușcaș, ex-președinte al Curții Supreme de Justiție, ex-președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și ex-președinte al Curții Constituționale, Gheorghe Renița, doctor în drept, lector universitar la Facultatea de Drept a USM, Artiom Pilat, asistent universitar la Catedra Procedură penală, criminalistică și securitate informațională a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI.

În finală, pentru locurile întâi și doi, au concurat masteranzii Ion Gulei, Dorel Cojocari și studentele Mihaela Patrașco și Tatiana Rebeja.

În urma deliberărilor completului de judecată, au fost desemnați următorii câștigători:
Locul I: Dorel Cojocari, masterand, Facultatea de Drept, USM;
Locul II: Ion Gulei, masterand, Facultatea de Științe Penale și Criminalistică, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu sediul în Chișinău;
Locul I: Tatiana Rebeja, studentă, Facultatea de Drept, USM;
Locul II: Mihaela Patrașco, studentă, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI. 

Premiul pentru Locul I a constituit un set de tratate de drept penal, partea specială, vol. I și vol. II și un premiu bănesc în sumă de 500 lei. Pentru Locul II a fost acordat un set de manuale de specialitate și premiul bănesc în sumă de 300 lei. 

Menționam că premiile bănești a fost alocate de Universitatea de Stat din Moldova, iar seturile de cărți au fost acordare de către Departamentul Drept Penal, Facultatea de Drept, USM, precum și de Facultatea de Economie Generală și Drept, ASEM. ELSA Republica Moldova mulțumește partenerilor pentru suportul acordat, iar studenților pentru entuziasm și implicare.  


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente