image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Fostul primar de Corjova, Valeriu Mițul, reținut abuziv la un așa numit post vamal gestionat de Tiraspol

Fostul primar de Corjova, Valeriu Mițu, care se confruntă și cu probleme grave de sănătate, a fost reținut azi dimineață timp de o oră la așa numitul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol.

Potrivit Promo Lex, incidentul s-a produs în jurul orei 09:20. Valeriu Mițul a fost reținut împreună cu soția și sora acestuia. El este locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului.

Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate, refuzând să explice motivele reținerii, comunicându-i să „aștepte”. Așteptarea a durat mai mult de o oră. Între timp, Valeriu Mițul a sesizat autoritățile constituționale, inclusiv avocații din cadrul Asociației Promo-LEX.

După o oră de la reținerea acestuia, doi reprezentanți ai pretinselor structuri de securitate din regiune și-au cerut scuze și i-au înapoiat actele de identitate.

Juriștii Promo Lex informează că situația lui Valeriu Mițul este identică cu a altor doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș, care au fost reținuți în august 2020 de către pretinșii grăniceri, iar peste 1 oră de la reținere, acestora li s-au înmânat documentele emise de către „MGB-ul” local și li s-a interzis accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de trei ani.

Promo Lex solicită intervenția autorităților la soluționarea situației acestor oameni.

„Pentru că după mai bine de 8 luni, situația lui Iurii Coțofan și Victor Timuș nu a fost rezolvată, iar situația lui Valeriu Mițul rămâne în continuare incertă, solicităm autorităților constituționale ale Republicii Moldova să depună eforturi suplimentare în rezolvarea definitivă a acestor situații”, se arată într-un comunicat emis de juriștii Asociației.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: