image
Sursa foto: agrobiznes.md

Afacere cu legume bio, de la pasiune la o mică afacere de familie; Soții Cațer: „Ne dorim un viitor acasă, alături de copii"

Ne dorim pentru copiii noștri, un viitor acasă! De la acest gând începe istoria motivantă a soților Ana și Sergiu Cațer, care acum doi ani au luat cea mai importantă decizie: de a rămâne în Moldova pentru un vis măreț. O familie de horticultori, ambii cu studii în domeniu, au pus pe roate o afacere în agricultură, cultivând legume în sol protejat.

Între ideea de a pleca peste hotare și riscul de lansa un business alături de fetițele lor și părinți, au ales a doua variantă, chiar cu frica de a eșua. Optimiști că ar putea avea o afacere rentabilă au decis să investească toți banii, iar acum așteaptă rezultate!

„Ideea a apărut cu 2 ani în urmă după ce am mers la câteva seminare în legumicultură. Ni s-a părut tentant și am zis de ce să nu încercăm, având studii în agronomie. Atunci activam în două gospodării cu profil agricol, doar ca în pomicultură. La moment încă ne împărțim și suntem pe 2 fronturi deoarece până o să avem roada deplină în sere este nevoie de surse financiare”, a spus Ana Cațer.

La aproximativ 160 de km de Chișinău, soții Cațer au avut ambiţia să construiască un vis, apoi să amenajeze atent toate ideile fără să strice nimic. Serele cu legume bio din satul Drochia sunt îngrijite şi pline de roade, ne-a mărturisit Ana.

„Bugetul a fost unul destul de usturător. Aveam cu soțul câteva resurse și am accesat la un credit, iar organizația ne-a garantat o parte din gaj. A fost puțin complicat dar ne descurcăm. Mai dificil a fost să găsim forțe de muncă. Toate semințele pe care le folosim nu sunt tratate chimic, nu folosim hibrizi, numai varietăți tradiționale. Creștem roșii, castraveți, ardei, vinete. Avem în plan să le comercializăm pe piața locală”, a mai spus tânăra mămică.

„Ești ceea ce mănânci”- citatul cunoscut de fiecare dintre noi, la fel a constituit baza ideii de a lansa o afacere bio. Dorința de a consuma doar legume naturale și de a le oferi copiilor tot ce este mai bun a fost și este un scop primordial, povestește Ana. Muncesc ambii cot la cot și nu le este frică să-și murdărească mâinile cu pământ.

„Au fost frici, dar am înțeles că riscuri sunt peste tot. Dorința de a schimba ceva pentru viitorul copiilor noștri a fost mai importantă. Am avut susținere din partea părinților și prietenilor care activează în domeniul dat. Abia acum am început vânzările, sperăm că în timp o să scoatem investiția. Mizăm că vom primi și subvenții. Nu suntem prezenți zilnic, soțul este cel mai des acolo, lucrează împreună cu muncitorii. Eu mai rar din motiv că am program încărcat la locul de muncă, plus că și copiii necesită atenție, dar mă dedic de fiecare dată cu plăcere”, susține Ana Cațer.

Este un business cu multe provocări și greutăți, dar atunci când mai presus de toate există dorință și pasiune lucrurile frumoase nasc rezultate bune. Doar soții Cațer știu câte investiții lunare necesită afacerea, dar pentru că au un scop măreț nu se grăbesc să facă calcule. Știu că, în timp, rezultatele vor fi îmbucurătoare și vor putea culege roade financiare.

„Cheltuielile lunare sunt destul de „bunișoare”, trebuie plătiți muncitorii, produsele fitosanitare, energia electrică. În această lună am fost nevoiți să facem focul din cauza temperaturilor scăzute. La moment e greu, toți banii merg pentru întreținere dar ne gândim la bine. Sperăm ca magazinele vor accepta un procent mai mare din producția autohtonă și nu vom fi nevoiți să vindem la piață cu prețuri mizere. Cel mai mult îmi doresc să le creez copiilor mei un viitor acasă”, a mai adăugat Ana Cațer.

Secretul legumelelor proaspete constă în protecţia de care se bucură în seră. Ana spune că tot ceea ce face e cu dragoste, pentru că altfel nu ar ieşi nimic.

Afacerea cu legume a soților CațerAfacerea cu legume a soților Cațer

Sere cu legumeSere cu legume

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: