image
Sursa foto: msmps.gov.md

Morbiditatea medicilor s-a redus cu 85% de la începutul campaniei de vaccinare; Doar 4% din populația RM a fost imunizată

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova, se înregistrează o rată de imunizare de 80% în rândul lucrătorilor medicali din spitalele municipale și republicane. Totodată, morbiditatea s-a redus cu 82,5% în rândul lucrătorilor medicali și cu 85,7% în cazul medicilor.

Potrivit datelor, 4% din populația țării a fost imunizată împotriva noului virus, fiind administrate 151.145 de doze de vaccin COVID-19.

În R. Moldova, au fost recepționate 684.970 de doze de vaccin COVID-19, dintre care 266.400 de doze de vaccin AstraZeneca, 24.570 de doze Pfizer, 142.000 de doze Sputnik V, 2.000 de doze Sinopharm (EAU), 150.000 de doze Sinopharm (China), 100.000 de doze Sinovac. În total, pentru prima doză de vaccin au fost utilizate 132.687 de doze, iar pentru a doua doză 18.458 de doze.

Până în prezent, au fost raportate 1.265 de evenimente adverse post-imunizare. Proporția acestora e de 0,83%. Dintre acestea, 96% au fost forme ușoare, precum durere locală, febră până la 38,5, oboseală, dureri musculare și articulare, iar 4% au fost forme moderate, precum febră de la 38,5 și reacție alergică. Nu a fost înregistrată nicio formă severă de reacție adversă.

De asemenea, potrivit secretarului de stat al MSMPS, Igor Curov, concernul farmaceutic Pfizer a răspuns solicitării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie inițiate negocieri de procurare a 700.000 de doze de vaccin COVID-19. La fel, pe parcursul lunii curente, prin intermediul platformei COVAX, e așteptat un lot de vaccinuri cu titlu de donație. Cu celelalte companii farmaceutice și producătoare de vaccinuri, ministerul se află la etapa solicitării și negocierii ofertelor.

Președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie a MSMPS, Angela Paraschiv, a menționat că, potrivit studiilor clinice, eficacitatea vaccinului Sputnik V e de 91,6%. La fel, vaccinul a demonstrat un nivel înalt de eficiență împotriva variantei britanice de COVID-19 și un nivel mai redus în cazul variantei de COVID-19 din Brazilia.

În ceea ce privește vaccinul Sinovac, s-a demonstrat că reacțiile adverse au fost mai rar întâlnite comparativ cu vaccinul Sputnik V sau Pfizer. Potrivit unui studiu clinic realizat în Brazilia, vaccinul Sinovac a demonstrat o eficacitate de peste 50% și că protejează împotriva formelor moderate și grave de COVID-19 în proporție de peste 80%, iar în cazul deceselor de 100%.

În cazul vaccinului Sinopharm, aprobat în 21 de țări, studiile au demonstrat o eficiență de peste 79% și că neutralizează noile tulpini în peste 99% din cazuri. De asemenea, vaccinul CoronaVac a demonstrat o rată de formare a anticorpilor de 75% din persoanele imunizate și o eficiență de 100% după administrarea ambelor doze.

În acest context, președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco, dă asigurări că toate tipurile de vaccin COVID-19 recepționate de R. Moldova sunt sigure și eficiente și vine cu îndemn către populație să se vaccineze pentru a stopa pandemia de COVID-19.

Până în prezent, în instituțiile medicale din R. Moldova, au fost repartizate 275.594 de doze de vaccin COVID-19. Pe parcursul săptămânii curente, urmează să fie distribuit vaccinul CoronaVac și Sinopharm.

Potrivit datelor statistice ale OMS, Israel a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare în rândul populației de peste 62% cu o singură doză, Marea Britanie – 51%, România are o acoperire de 17%, iar R. Moldova de 3,2%, cu o rată mai înaltă decât Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Georgia, Kyrgyzstan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: