Ancheta parlamentară pe cazul Ceaus: „Servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire”

Răpirea lui Nicolae Ceaus a fost un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii a ex-judecătorului ucrainean, în cadrul unui briefing de presă. 

Foto: 7dniv.info

Potrivit lui Vasile Năstase, la ședința de astăzi a fost invitat reprezentantul Președinției Republicii Moldova, Andrei Spînu, însă nu a venit din motiv că a plecat în concediu neplătit. Astfel, va face o nouă solicitare către Președinție pentru a trimite vreun reprezentant la audieri.

Deputatul a declarat că a primit mai multe materiale de la Președinție în privința cazului lui Ceaus.

„Avem mai multe materiale referitor la modul în care a ajuns la Chișinău ex-judecătorului ucrainean, avem chiar și procesul verbal prin care acesta a făcut declarații că a traversat ilegal frontiera de stat a R. Moldova. De asemenea, deținem foarte multe materiale despre activitatea sa în calitate de judecător în Ucraina, inclusiv din spusele lui și ale avocaților de unde au pornit toate problemele cu care s-a confruntat ulterior, inclusiv plecarea în R. Moldova, faptul că era judecător într-un dosar unde inculpatului i se incrimina o faptă de sechestrare și răpire de persoană”, a spus Vasile Năstase.

Potrivit deputatului există mai multe ipoteze cum a ajuns judecătorul ucrainean la Chișinău. Acesta ar fi ajuns pe 26 februarie 2017 cu un taxi de la Odesa. Există și ipoteza că ar fi venit cu un avion privat pe aeroportul din Chișinău. 

În cadrul briefingului de presă, Năstase a spus că s-a discutat cum au interacționat și acționat instituțiile statului. Au fost audieri repetate cu ministrul de interne, directorul SIS, șeful interimar al Poliției de Frontieră, șeful Serviciului Vamal, directorul de la 112.

De asemenea, deputatul a mai menționat că are un document unde este clar scris că a avut loc o discuție între șeful administrației prezidențiale din Republica Moldova și a Ucrainei, care au convenit ca după 23 aprilie să vină în Moldova cu o echipă de reprezentanți ai anumitor structuri ucrainene care să dea explicații cu privire la cazul Ceaus.

„Este posibil să invităm secretarul Consiliului Suprem de Securitate la următoarea ședință. Vom formula mai multe întrebări pentru diferiți reprezentanți ai statului și avem informații că ar putea să ne ofere mai multe detalii interesante despre acest caz. 

Din păcate, în acest moment nu putem să oferim prea multe detalii pentru că materialele sunt secretizate, și vom putea în baza lor să venim cu un raport în fața Parlamentului, dar totodată noi continuăm ancheta pentru a afla mai multe detalii.

În acest caz a fost un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul și au participat la acest act de răpire al unui cetățean”, a conchis Năstase.

Ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie

La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

Răpirea lui Ceaus a fost discutată de Aureliu Ciocoi cu ministrul de Externe al Ucrainei. Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Ceaus, iar pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv, locul unde se află Ceaus, țara vecină este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 


Pub