Programul calendaristic pentru anticipate, votat „fără un răspuns de la Guvern”, pe tema banilor: Subiectul a stârnit discuții la ședința CEC

Guvernul deocamdată nu a identificat bani pentru alegerile anticipate. Într-o luare de cuvânt la ședința CEC de astăzi, Maxim Lebedinschi, a menționat că de vineri, ziua în care a fost aprobat devizul de cheltuieli pentru scrutinul din vară, deocamdată nu au primit un răspuns de la Guvern. Acesta a propus amânarea subiectului privind aprobarea Programului calendaristic pentru ziua de vineri, după un răspuns „cert” al Executivului. Propunerea însă nu a fost acceptată, iar Programul calendaristic a fost aprobat.

Foto: captură de ecran

„CEC își exercită atribuțiile reieșind din cadrul normativ, indiferent de care vorbim nu ne limităm doar la codul electoral, luând în considerare că urmare a hotărârii CEC din ziua de vineri prin care a fost aprobat devizul de cheltuieli pentru scrutinul din 11 iulie, noi nu am primit niciun răspuns.

Odată cu începerea perioadei electorale, CEC i se impun în mod imperativ calcularea unor cheltuieli suplimentare, legate de plățile care intervin odată cu începerea acestei perioade. De aceea, pentru a nu admite adoptarea unor decizii care impută sau ne obligă la calcule care nu sunt la moment acoperite financiar, propun amânarea acestui subiect sau continuarea dezbaterii acestui subiect pentru ziua de vineri, să solicităm Guvernului RM până joi să ne de-a un răspuns cert cu privire la aprobarea acelui deviz și alocarea mijloacelor sau o garanție că aceste mijloace vor fi  alocate și după să aprobăm acel plan calendaristic”, a declarat Lebedinschi. 

„Ne aflăm într-o situație dificilă. Pe de o parte avem un decret, un act care a intrat în vigore, de aceea neavând alte argumente, hotărâri de Guvern, de Parlament, ale CC, consider că trebuie să purcedem la implementarea acestui decret, suntem obligați să aprobăm planul calendaristic și toate celelalte acțiuni care rezultă din acest plan. Faptul că până astăzi, începând cu data de 28 aprilie și astăzi suntem în 5 mai, nu au fost identificate surse, înțeleg că sunt probleme strict juridice, că nu au rectificări în buget, dar această problemă nu ține de competența noastră”, a adăugat Vladimir Șerban.

Comisia Electorală Centrală a aprobat, în ședința de astăzi, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021.

Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate pe 11 iulie. În acest sens, CEC deja a aprobat devizul de cheltuieli.


Pub