Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Membri ai opoziției din Rusia…

Membri ai opoziției din Rusia critică un proiect de lege anti-Navalny

Foto: Paul Zinken/dpa-Zentralbild/dpa

Personalităţi ale opoziţiei ruse au exprimat miercuri, 5 mai critici la adresa unui proiect de lege ce instituie restricţii pentru candidaţii la alegerile pentru Duma de Stat, văzut ca un atac împotriva susţinătorilor disidentului încarcerat Aleksei Navalny, scrie DPA.

Este o altă „lege anti-Navalny”, a scris pe Twitter Leonid Volkov, un confident apropiat al liderului opoziției în vârstă de 44 de ani. Mai mulți deputați au introdus marți un proiect de lege în parlamentul rus care ar priva membrii organizațiilor extremiste de drepturile lor de vot timp de ani de zile. Acest lucru ar putea afecta în curând mulți susținători ai Navalny.

În prezent, un tribunal din Moscova decide asupra unei cereri din partea procuraturii de clasificare a diferitelor organizații Navalny drept extremiste. Personalul politic regional al figurinei opoziției a fost deja trecut pe lista organizațiilor extremiste și teroriste de către autoritatea de supraveghere financiară responsabilă Rosfinmonitoring la sfârșitul săptămânii trecute.

Asociații lui Navalny au criticat procedura ca fiind motivată politic. Potrivit proiectului de lege, foștii lideri ai unei organizații clasificate drept extremiste – dar și cei care au susținut financiar asociația în trecut – nu mai au voie să candideze pentru un loc în parlament. Volkov a scris că acțiunea parlamentarilor a arătat teama față de asociații Navalny, precum avocatul proeminent Lyubov Sobol. Sobol a dorit să candideze pentru un loc în parlament la alegerile de la Duma din această toamnă.