Ghidul Rockit. 7 soluții pentru promovarea educației sexuale

Educația sexuală sau, mai probabil, absența acesteia, este un subiect intens discutat în societate. Pentru că unul dintre obiectivele Rockit Conference este inovație, educație și transformare digitală, nu am putut trece cu vederea problema educației sexuale. Vorbitoarea Rockit Conference Dă-i foială local”, Natalia Bejan, ne dezvăluie 7 soluții pentru promovarea educației sexuale în societate. 

Natalia este cofondatoarea proiectului gyneco.md, menit să schimbe modalitatea în care învățăm despre sănătatea sexuală și reproductivă. Experta deține 6 ani de consultanță în domeniul financiar în 15 țări din Europa și Asia, apoi încă 2 ani de muncă în China, unde a coordonat livrarea unui produs financiar digital utilizat în prezent de peste 1 milion de chinezi.  

7 soluții de la Natalia Bejan pentru promovarea educației sexuale în societate: 

  1. Să corectăm percepția definiției educației intime. Educația sexuală nu este educația perversiunii intime, ci educă despre metode de protecție împotriva sarcinilor neplanificate și avorturilor, de prevenire a infecțiilor sexual transmisibile și de eliminare a riscurilor unor potențiale abuzuri sexuale.  
  2. Să înțelegem că educația sexuală începe de acasă,  prin exemplul oferit de către părinți și de cei mai apropiați oameni.  
  3. Este important să vorbim despre conceptul de consimțământ de la o vârsta foarte fragedă și să învățăm să spunem „Nu”.  Corpul nostru ne aparține, la fel și deciziile pe care le luăm.  
  4. Este necesară o educație comprehensivă a sistemului reproductiv și cum au loc procesele de concepere și fecundare din punct de vedere fiziologic. În acest sens, este bine să folosim toate instrumentele posibile: comunicarea, predarea și educarea prin tehnologii moderne, care fac instruirea mai creativă și mai ușor de înțeles.  
  5. Să informăm tinerii despre varietatea și necesitatea utilizării metodelor de contracepție pentru a preveni sarcinile neplanificate și avorturile. 85% dintre adolescentele care nasc, nu continuă relația cu tatăl copilului, deseori fiind abandonate.  
  6. Aplicațiile mobile, gratuite și accesibile, precum Flo, Clue, Eve sau Period Calendar, contribuie la o mai bună evidență a ciclului menstrual. Este bine de știut că acest proces nu este doar menstruația propriu-zisă, ci constă din mai multe etape, bine distinse. 
  7. Este important să investim mai mult efort într-o educație sexuală responsabilă în online. La fel de necesar este să promovăm doar sursele sigure de informare. 

Educația sexuală este esențială pentru asigurarea unei intimități sănătoase pentru fiecare persoană. Fiecare dintre noi este un exemplu pentru cineva, când vorbim despre relațiile noastre sexuale și despre sănătatea corpului nostru. Astfel, ține de noi dacă vrem să fim un exemplu demn de urmat sau nu. 

Prin doar 7 etape poți fi promotorul unei vieți sexuale sănătoase în rândul generației mai tinere sau să contribui la schimbarea percepției adulților. Află mai multe despre „Generații conectate sau ce este educația sexuală demistificată”, la Rockit Conference, pe 7 și 8 mai.

Natalia Bejan este invitata galactică care va vorbi despre importanța utilizării tehnologiilor, îmbunătățirii comunicării, dar și aplicarea abilităților de management de proiect pentru a reuși schimbarea atitudinii față de intimitatea și sănătatea sexuală a femeilor și bărbaților din Republica Moldova. Notează-ți în agendă: 7-8 mai, Rockit Conference „Dă-i foială local”.

Rockit Conference este organizat de Academia Rockit în parteneriat cu ArtCor și cu susținerea MAIB și Western NIS Enterprise Fund.  

Informații utile pe Instagram Rockit Conference 

Rockit Conference: Dă-i foială local 

Facebook Rockit Conference 

Site Rockit Conference  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.