Totul despre anticipate: cine participă, care e pragul, cine votează și de unde bani?

Săptămâna trecută, Maia Sandu a dizolvat oficial Parlamentul Republicii Moldova și a stabilit data alegerilor Parlamentare anticipate pentru 11 iulie 2021. Alegerile din acest an vor fi asemănătoare ca mecanism cu cele din perioada 1994-2014, dar vor fi și anumite deosebiri esențiale. Despre toate le lămurim în continuare.

În primul rând, principala întrebare pe care și-o pun toți din momentul în care au aflat „nota de plată” pentru alegeri – 125 de milioane de lei – este dacă avem bani. Însă întrebarea trebuie adresată diferit, punând accentul pe „vom găsi bani”. Asta deoarece Guvernul este obligat să identifice (găsească) banii necesari pentru alegeri. Legea bugetului prevede realocarea unor bani din bugetele diferitor domenii în sumă de până la 10%. În acest proces nu este nevoie de modificat legea Bugetului, mai ales că acest lucru nu mai poate avea loc odată ce Parlamentul a fost dizolvat.

Pragul electoral

Alegerile Parlamentare ordinare din 2019 s-au organizat pe sistemul electoral mixt. În acel sistem, 51 de deputați erau aleși pe circumscripții, în timp ce 50 – pe o listă națională. Pragul electoral de accedere în Parlament era de 6% pentru partide și 8% pentru blocuri electorale. Atunci nu exista posibilitatea unui candidat independent, în afară de cei aleși pe circumscripții.

În vara anului 2019, coaliția PSRM+ACUM a anulat acel sistem electoral, astfel s-a revenit la formatul anterior cu alegeri parlamentare într-o singură circumscripție națională. Toate partidele vor putea înainta liste electorale care conțin între 51 și 103 candidați. Pragul electoral pentru a accede în Parlament va fi de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri electorale. Efectiv, un partid care acumulează 4,99% nu intră în Parlament. Apare și spațiu pentru candidații independenți, aceștia având un prag electoral de 2%.

Cum se împart mandatele

O altă deosebire față de scrutinele anterioare este formula de redistribuire a mandatelor în Parlament. Dacă în cazul alegerilor de până în 2019 (lista națională) numărul de mandate rămase de la cei care nu au trecut pragul electoral se împărțea egal la cei care au intrat în Parlament, acum acestea se vor împărți proporțional.

Folosind formula de până în 2019 am avea așa:

În cazul alegerilor din 2021, după anularea sistemului electoral mixt în vara anului 2019, cele 15 mandate se vor împărți proporțional.

Astfel spus, dacă în primul caz se tindea să fie avantajate partidele mai mici, în formula nouă de după 2019 sunt avantajate partidele mai mari, care au un scor electoral mai mare.

Câți cetățeni participă la vot?

În registrul de Stat al Alegătorilor sunt incluși 3,3 milioane de alegători. Din aceștia, 2,8 milioane sunt cu drept de vot în interiorul țării. Cei mai mulți, 640 de mii, se află în Chișinău, 130 de mii – în UTA Găgăuzia și 100 de mii de alegători – în Municipiul Bălți.

Totodată, în Transnistria mai sunt înregistrați 258 de mii de moldoveni, iar din cei fără reședință (domiciliu) sunt 235 de mii de moldoveni.

Potrivit legii, în fiecare birou electoral pot fi maxim 3000 de cetățeni. Respectiv, întroducând codul de 13 cifre din buletin aici, afli unde ești repartizat la vot.

Cei care nu se află în țară pot ajuta Comisia Electorală Centrală în determinarea numărului de secții de vot de peste hotare, înregistrându-se în prealabil. Menționăm că, în cazul în care un cetățean s-a înregistrat la alegerile anterioare într-o localitate de peste hotare, nu mai este necesar să repete procedura și în acest an.

Cine poate participa

La alegerile parlamentare poate participa orice partid politic înregistrat oficial. Până în această zi, sunt înregistrate 68 de partide, respectiv, toate acestea pot participa la alegeri, fie pe cont propriu, fie ca parte a unui bloc electoral.

Astfel, toate partidele și blocurile electorale vor putea înainta liste electorale, care conțin între 51 și 103 candidați. Aceștia pot face modificări la lista electorală, schimbând locul candidaților, eliminând sau adăugând noi candidați până în vinerea dinainte de alegeri.

Candidații independenți trebuie să colecteze semnături și să se înregistreze în cursa electorală cu 30 de zile înainte de alegeri. Numărul necesar de semnături încă se discută la nivel de CEC.

Campania electorală începe pentru fiecare candidat din momentul înregistrării și poate continua până în vinerea dinainte de alegeri. Perioada de înregistrare se deschide cu 60 de zile înainte de alegeri, adică pe 12 mai 2021.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.