Cât costă să zbori?

Vrei să vezi pământul de la înălțimea zborului de pasăre? Să știi că o poți face și la noi în Moldova. Îți propunem să vezi cât costă doza de adrenalină de la un salt cu parașuta sau de la un zbor cu parapanta, dar și câți bani va costa să admiri țara din balonul cu aer cald sau de la bordul unui avion de dimensiuni mici.

Saltul cu parașuta

Dacă te decizi la acest pas, să știi că va trebui să apelezi la instructorii de la Federația de Parașutism, care este singura organizație cu dreptul de a realiza salturi cu parașuta. Zborul se va face de pe aerodromul sportiv lângă Vadul lui Vodă în zilele de odihnă. 

Federația de Parașutism oferă două tipuri de salturi – saltul static-line, care este unul desinestătător, și saltul tandem – realizat împreună cu instructorul. În primul caz, saltul se va face de la înălțimea de 1400 m și doar după un curs de instruite de 6 ore, iar prețul este de 90 de euro. În cel de-al doilea caz, saltul se va face cu o parașută specială de la înălțimea de 3000 m și va costa 185 de euro. Instructajul în acest caz va fi unul mai scurt, de vreo 30 de minute. Doritorii trebuie să aibă cu ei buletinul de identitate și să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte comode. „La dorință, aici se pot oferi combinezon, cască și ochelari”, a precizat unul din instructori. De asemenea, în cazul saltului cu tandem, sunt oferite și servicii video. „O persoană special instruită va zbura alături de tandem și va filma toate etapele zborului”. 

Prețurile:

Salt individual – 90 euro

Salt în tandem – 185 euro 

Salt în tandem + video – 230 euro

Zborul cu parapanta

Zborul cu parapanta depinde în primul rând de condițiile meteo, în special de direcția și intensitatea vântului. Doritorii trebuie să se programeze pentru zbor, iar apoi, cu o zi înainte, aceștia vor fi contactați de organizatori și vor fi anunțați despre locul și timpul zborului. „În zilele cu condiții meteo favorabile, sunt organizate zborurile pentru maxim 12 persoane pe zi,  iar pentru că nu întotdeauna sunt posibile zborurile pentru zilele programate, rândul este destul de mare, chiar și până la o lună”, ne-au spus organizatorii. Dar rândul este mai scurt în zilele de lucru. 

În prezent, zborurile cu parapanta sunt organizate în raza de Orheiului Vechi, la Troița Nouă (Anenii Noi), la Molovata și la Roghi (Dubăsari). Zborul care are loc în tandem cu instructorul durează 15-20 min. Doritorilor li se oferă și o cameră GoPro pentru a filma zborul. Pentru „călătorie” vei avea nevoie de îmbrăcăminte caldă și confortabilă și încălțăminte comodă pentru aterizare. Un aspect important – la locul de destinație vei ajunge de sinestătător. Prețul unui zbor este de 400 de lei.

Zborul cu balonul cu aer cald

În Republica Moldova sunt mai multe companii care organizează zboruri cu balonul cu aer cald. Nu sunt cerințe speciale pentru doritorii unor astfel de zboruri. Prețurile sunt aproximativ aceleași: pentru zborul în grup (de la 5 la 8 persoane) costul este de circa 100 euro/persoană. Zborul are loc doar când grupul este complet. În cazul unui zbor privat, de exemplu, pentru o familie sau un grup de prieteni (de la 2 la 4 pasageri și mai mult) prețul este de circa 350 de euro. „Avem multe cazuri când astfel de zboruri sunt organizate cu anumite ocazii, cum ar fi cererile de căsătorie”, ne-a spus reprezentantul unei astfel de companii. Potrivit lui, doritorii pot cumpăra un certificat valabil pentru trei luni și stabili singuri data zborului.

Zborul cu avionul 

În cazul în care dorești să zbori cu un avion de mici dimensiuni și să te simți pentru câteva clipe pilot, să știi că o poți face de pe aerodromul de la Vadul lui Vodă. Zborurile sunt permise numai în calitate de pasager, dar înainte de decolare vei primi instrucțiuni de la pilot. În cabină te vei afla doar tu și pilotul și vei avea posibilitatea să admiri priveliștile de la înălțime. De asemenea, în cabină sunt două manșe și, dacă îți va permite pilotul, vei putea ține mâinile pe manșa avionului. Zborurile au loc deasupra la Vadul lui Vodă și râul Nistru. Prețul unui zbor de 15 minute este de 900 de lei. Zborul de 30 minute costă dublu. Cu un zbor de o jumătate de oră, poți ajunge și să vezi și orașul Chișinău sau Orheiul Vechi.

Foto: paraplan.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.