(video) Premieră mondială: Noua generaţie Skoda Fabia

Iată că a debutat şi noua generaţie Skoda Fabia, a patra din istorie. Modelul este semnificativ mai matur şi s-a transformat într-o alegere (nu ne temem să spunem asta) de top în segmentul maşinilor supermini din clasa B.

Caracteristici cheie:

  • A patra generaţie se va prezenta după 22 de ani de la debutul primei. Din 1999 şi până în prezent s-au vândut peste 4.5 milioane de exemplare din toate generaţiile. Germania este cea mai mare piaţă, urmată de Cehia şi Marea Britanie.
  • Este prima Fabia construită pe platforma MQB-A0, care îi aduce mai mult spaţiu interior şi îi deschide acces la noi tehnologii şi motoare. Utilizarea oțelurilor de înaltă rezistență și formate la cald contribuie la rigiditatea de torsiune ridicată.
  • În ciuda creșterii dimensiunilor, inginerii Skoda au reușit să mențină greutatea apropiată de cea a modelului de a treia generație. Măsoară 4.107 x 1.780 x 1.460 x 2.564 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (pentru comparaţie, deja vechea Fabia are 3.997 x 1.732 x 1.467 x 2.470 mm).
  • Portbagajul îi măsoară 380 de litri (+50) şi se poate extinde până la maxim 1.190 de litri cu scaunele spate rabatate.
  • Comparativ cu predecesorul său, coeficientul de rezistenţă aerodinamică a scăzut de la 0,32 la 0,28 Cd, fiind cea mai eficientă din punct de vedere aerodinamic maşină din segmentul său. Aerodinamica a fost sporită prin simulări CFD (Computational Fluid Dynamics) foarte precise. Numeroasele detalii inovatoare dezvoltate includ nişte obloane de răcire reglabile activ în priza de aer inferioară a barei de protecţie frontale!
    • Atunci când este nevoie de răcire, acestea se închid automat, sporind astfel aerodinamica mașinii. Acest lucru duce la economii de combustibil de până la 0.2 l la 100 km atunci când se deplasează cu o viteză constantă de 120 km/h. Pentru a permite un nivel ridicat de răcire sau în timpul opririlor scurte, sistemul deschide obloanele astfel încât cantitatea maximă de aer să poată pătrunde inclusiv spre motor.
    • Noua Fabia mai are un spoiler de acoperiș mai mare și aripioare laterale care optimizează fluxul de aer din spate pentru a reduce turbulenţele locale. Aceste componente sunt realizate din plastic și pot fi fabricate foarte precis.
    • Carcasele aerodinamice ale oglinzilor sunt special concepute pentru a reduce rezistenţa aerului și direcționează fluxul de aer spre spate într-un mod orientat.
    • În față, aerul este ghidat să curgă prin prizele din bara de protecție față, cunoscute sub numele de perdele de aer, într-o manieră deosebit de aerodinamică, aproape de partea laterală a corpului și a roților.
    • Deoarece doar jantele generează aproximativ 25% din rezistenţa aerodinamică, Skoda oferă acum, în premieră pentru model, și jante cu inserții din plastic optimizate aerodinamic.
    • Douăsprezece panouri acoperă acum o parte mai mare a caroseriei în loc de trei, în special în zonele care sunt cruciale pentru aerodinamică, cum ar fi compartimentul motorului și punţile.
  • Farurile clare, care se extind până la grila radiatorului, caracterizează vederea frontală a noii Fabia. În echipare de bază vor avea LED-uri, în timp ce opţionale vor fi full LED cu o gamă completă de funcții disponibile la cerere. Vor fi disponibile la comandă şi nişte stopuri full LED (opţiune).
  • Nouă culori sunt disponibile pentru caroserie (noi sunt cele metalizate Phoenix Orange şi Graphite Grey), se pot combina cu un acoperiş, oglinzi retrovizoare şi ramă a grile de radiator finisate într-un Black Magic cu efect perlat. Dimensiunile jantelor pot varia de la 14 la 18 inci.
  • Noul design interior sporește și mai mult sentimentul de spațiu al mașinii mici. Panoul de instrumente simetric, cu afișajul său central, de sine stătător, și benzile decorative orizontale, colorate diferit (în funcție de linia de echipare), subliniază lățimea interiorului.
  • În plus, un Virtual Cockpit își face debutul pe Fabia (monitor de 10.25 inci, cu temă Sport dacă se alege opționalul Dynamics pack). Standard însă vine cu ceasuri de bord analogice şi un mic ecran de 3.5 inci între ele.
  • La momentul lansării pe piaţă vor fi disponibile echipările familiare Active, Ambition şi Style, oferind noi culori și materiale. Va apărea mai târziu şi Fabia Monte Carlo.
  • Este prima Fabia care poate fi comandată cu un sistem de climatizare Climatronic pe două zone, precum și cu deflectoare de aer pe partea posterioară a tunelului central pentru a menține pasagerii din spate răcoriți. Atunci când este echipată cu acest sistem opțional de aer condiționat, consola centrală dispune de două butoane rotative pentru a permite reglarea temperaturii separat pentru părțile din dreapta și din stânga ale vehiculului. Toate funcțiile sistemului pot fi operate intuitiv folosind opt butoane.
  • Ocupanții mașinii vor fi protejați de până la nouă airbag-uri în cazul unui accident. Sunt disponibile ancore ISOFIX suplimentare și puncte de ancorare superioare în zona tetierelor și, de asemenea, pentru prima dată, pentru scaunul pasagerului din față.
  • Noua generație Fabia va oferi şi un total de 43 de caracteristici Simply Clever, printre care un USB-C opţional în corpul oglinzii retrovizoare interioare, util pentru conectarea camerelor de bord, dar şi un spaţiu de stocare a unei umbrele în uşa şoferului.
  • Volanele nou proiectate asigură ultimele retușuri din interiorul noii Fabia. Volanul multifuncțional este disponibil acoperit cu piele și într-un stil sport cu trei spițe, cu padele de schimbare pentru DSG în spatele său. Un volan încălzit, precum și un parbriz încălzit pentru o vedere clară și o siguranță sporită în timpul iernii își fac, de asemenea, debutul în gamă.
  • Va exista posibilitatea de a alege între trei sisteme diferite de infotainment: Swing – sistemul entry-level, care dispune de un ecran tactil color modern de 6.5 inchi, un radio cu receptor DIGITAL DAB și patru difuzoare frontale ca dotare standard; Bolero oferă un radio, un ecran de 8 inci, un sistem hands-free Bluetooth și două difuzoare suplimentare pentru sunet surround în ușile din spate (un smartphone poate fi conectat fără a fi nevoie de un cablu prin Wireless SmartLink și Android Auto sau Apple CarPlay, în timp ce un opţional Phone Box permite încărcarea inductivă); Sistemul Amundsen se combină cu un ecran de 9.2 inci, navigaţie online, hotspot Wi-Fi şi eSIM.
  • Serviciile de streaming de muzică pot fi accesate prin intermediul unui smartphone asociat. Hărțile pot fi stocate pe hard disk-ul SSD de 64 GB și actualizate online. Funcția de control a gesturilor vine standard, în timp ce controlul vocal susținut online prin intermediul asistentului vocal digital Laura, care înțelege 15 limbi, este opțional.
  • Noua Fabia mai poate avea până la cinci prize USB-C pentru încărcarea altor dispozitive mobile şi un acoperiş panoramic. Iar ŠKODA Sound System, cu un amplificator suplimentar și un subwoofer în portbagaj, este un supliment opțional care oferă o acustică și mai bună.
  • Sub capotă va avea doar propulsoare pe benzină, cinci la număr, fără niciun adaos hibrid. Toate provin din noua generație EVO a Grupului Volkswagen și, cea mai mare parte dintre ele, oferă un consum mixt de aproximativ 5.0 litri la 100 de km parcurşi. Toate respectă standardul actual de emisii Euro 6d, iar cele TSI vin şi cu filtre de particule.
    • Dacă se va opta pentru rezervorul opțional de 50 de litri, în locul celui standard de 40 de litri, autonomia se poate ridica la peste 950 km.
    • Motoare de bază sunt două MPI-uri cu injecţie multi-punct, volum de 1.0 litri şi cu trei cilindri: cu 65 CP/95 Nm sau 80 CP/95 Nm la alegere. În ambele cazuri vine în tandem o nouă cutie de viteze manuală în cinci trepte şi tracţiune faţă.
    • Urmează două benzinare turbo de 1.0 litri şi cu trei cilindri, cu un strat de plasmă inovator. Suprafeţele cilindrilor au fost acoperite cu o pulbere specială într-un strat subțire de doar 150 μm (0.15 mm). Acest lucru reduce frecarea internă, consumul de combustibil, emisiile și, printr-o mai bună distribuție și disipare a căldurii în camera de ardere, sarcina termică a motorului.
      • Versiunea cu 95 CP/175 Nm vine în combinaţie cu o cutie manuală în cinci trepte, iar versiunea cu 110 CP/200 Nm în combinaţie cu una manuală în şase trepte sau opţional cu un DSG în şapte trepte.
    • Noul motor de top este un TSI de 1.5 litri (150 CP/250 Nm), cu patru cilindri (cu tehnologie ACT care poate deconecta doi dintre ei). Vine în tandem doar cu DSG-ul în şapte trepte.
  • Oferind pentru prima dată sistemul Travel Assist, noua Fabia oferă acum și suport automat pentru direcția longitudinală și laterală a vehiculului. Sistemul opțional poate fi activat prin simpla apăsare a unui buton și combină, printre altele, Adaptive Cruise Control (ACC), care – până la 210 km/h – reglează automat viteza mașinii conform a vehiculelor premergătoare, dar și Lane Assist cu funcţie de corecţie automată a direcţiei pentru menţinerea în bandă.
  • Side Assist este disponibilă ca opţiune. Acest sistem avertizează conducătorul auto de vehicule care se află până la 70 m distanță și care doresc să depășească sau care sunt în punctul mort al mașinii.
  • Park Assist funcționează la viteze de până la 40 km/h și dă o mână de ajutor șoferului atunci când parchează. Acest sistem afișează locuri de parcare paralele și perpendiculare disponibile și, dacă se dorește, preia activitatea de direcție a conducătorului auto atunci când parchează. În plus, Manoeuvre Assist utilizează senzori pentru a detecta un obstacol în fața sau în spatele mașinii în timpul parcării și aplică frânele automat.
  • Traffic Sign Recognition – recunoaşterea indicatoarelor rutiere – alături de Front Assist cu Predictive Pedestrian & Cyclist Protection sunt alte premiere pentru Fabia.
  • Sistemul eCall solicită automat asistență de urgență în caz de accident.
  • După cum am notat şi anterior, noua Fabia vine cu airbag-uri pentru șofer și pasagerul din față, airbag-uri cortină și airbag-uri laterale frontale standard. Un airbag pentru genunchi pentru șofer și airbag-urile laterale din spate sunt suplimente opționale pentru a spori și mai mult siguranța. În total pot fi până la nouă perne de aer! Ancorele ISOFIX și punctele de ancorare superioare de pe scaunele din spate fac parte din echipamentul standard și sunt opționale pe scaunul pasagerului din față.

Noi hatchback-uri Skoda Fabia vor apărea pe piața europeană din această vară. Modelul Fabia Combi va rămâne în gamă, dar debutul său va avea loc mai târziu.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://kpta.teknik.unpas.ac.id/info/ https://piramida.cimahikota.go.id/storage/banner/