/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Reacția Președinției la cererea prealabilă a lui Petrenco privind revocarea magistratului Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău

missing
05 mai 2021, ora 19:41

Președinția confirmă că cererea prealabilă a fostului deputat comunist, Grigore Petrenco, în care cere Maiei Sandu să anuleze decretul prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, a fost recepționată. Purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale, Sorina Ștefîrță a declarat pentru tv8.md că un răspuns la această cerere va fi anunțat în termeni legali.

„Confirm că demersul este la Președinție și i se va răspunde în termeni legali”, a menționat Sorina Ștefîrță pentru tv8.md. Grigore Petrenco a făcut o cerere prealabilă la Președinție, prin care i-a solicitat șefei statului, Maia Sandu să revoce sau să anuleze decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău. TV8 a intrat în posesia documentului.

Fostul deputat susține că magistratul Clima a fost numit la șefia Curții de Apel fiind incompatibil cu funcția respectivă. Mai mult, în același act, Petrenco menționează că „legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una dubioasă”, iar doi dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi în conflict de interese cu acesta. Prin urmare, cei doi magistrați, Elena Belei și magistrata Carolina Ciugureanu-Mihailuță ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot.

„Consider de asemenea că legalitatea procedurii de selectare și promovare în cazul judecătorului Clima este una foarte dubioasă. Vladislav Clima a fost ales de 2 membri ai CSM, care se aflau în conflict de interese. La momentul alegerii acestuia în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, Clima Vladislav examina cauza lui Ciugureanu Mihail împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii CSM referitor la acordul de tragere la răspundere penală. Membru CSM, profesorul titular Ciugureanu-Mihailuță Carolina este fiica lui Ciugureanu Mihail”, explică activistul civic în cererea sa.

Petrenco mai face trimitere la deciziile care au fost luate anterior de magistratul Vladislav Clima, inclusiv la cea de nevalidare a alegerilor locale din Chișinău din 2018, câștigate de Andrei Năstase. De altfel, ulterior, Clima și-a anulat propria decizie.

„Aceasta este o probă incontestabilă că Vladislav Clima a încălcat dreptul fundamental al cetățenilor de a alege și de a fi aleși. Prin faptele lui reprobabile, a fost subminată democrația și principiile statului de drept, independența și imaginea justiției, imaginea Republicii Moldova și a captivității statului sub egida lui Vladimir Plahotniuc. Cum poate o asemenea persoană atât de compromisă să fie compatibilă cu funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău?”, se menționează în cerere.

Totodată, președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima dă asigurări că a trecut toate evaluările necesare înainte să fie numit în funcție în septembrie 2020.

„Nu pot și nici nu am dreptul să comentez. Ceea ce pot însă menționa este că de rând cu ceilalți candidați, am depus dosarul la concursul organizat în mod transparent de Consiliul Superior al Magistraturii. Am trecut toate evaluările și urmare a procedurilor demarate, Plenul Consiliului s-a expus prin vot”, a menționat Vladislav Clima într-un mesaj pentru tv8.md.

/DOC/ Cerere prealabilă la Președinție. Activistul Grigore Petrenco cere anularea decretului prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram