image
Sursa foto: Reuters

DW: Mijloacele de spionaj ale serviciilor secrete ale Moscovei sunt similare cu cele folosite pe timpul Uniunii Sovietice

Mijloacele de spionaj ale serviciilor secrete ale Moscovei sunt similare cu cele folosite pe timpul Uniunii Sovietice. Totuși, numărul mare de operațiuni eșuate și dezvăluite recent arată că Rusia dă dovadă de neglijență și limitare, scrie DW.

Serviciile secrete ale Rusiei au demonstrat că sunt capabile de a provoca daune chiar și în Occident prin spionaj. Christopher Nehring, expert în servicii de informație, spune că acțiunile Moscovei au lăsat loc de eșec și au arătat că serviciile secrete folosesc mijloace limitate.

În ultimele patru luni, patru operațiuni ale serviciile secrete rusești au fost expuse. La Berlin, un electrician care a lucrat în Stasi, serviciul secret al fostei RDG, a fost surprins în timp ce încerca să vândă planurile de construcție ale Bundestagului agenților secreți din Ambasada Rusiei la Berlin. De asemenea, în Bulgaria, a fost descoperită o organizație de spioni ruși construită în jurul unui fost ofițer de informații militare. În Italia, un căpitan de fregată a fost descoperit că vindea informații, iar în Republica Cehă, Ministerul de Interne a identificat ofițerii agenției de informații militare rusești GRU drept autorii a două explozii la un depozit de muniții din Vrbetice, în 2014.

Totuși, probabil cel mai mai mare eșec al serviciilor secrete ruse îl reprezintă cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, în august anul trecut, a scăpat cu viață, iar apoi a expus într-un mod rușinos pentru serviciile secrete ruse întreaga operațiune, potrivit Biziday.ro.

Operațiuni precum atacul cibernetic asupra Bundestagului german, în 2015 și în 2020, sau cel care a folosit compania americană de IT, SolarWinds intră în sfera spionajului clasic, și se încadrează unor modele cunoscute din istoria URSS și a Rusiei. Tot ce s-a schimbat însă este numărul de operațiuni descoperite într-o durată de timp așa de scurtă, scrie Deutsche Welle. Dezinformarea a fost, de asemenea, în arsenalul de mijloace de spionaj ale Rusiei, încă de acum un secol. Spre exemplu, în anii 80, KGB și Stasi au lansat o campanie care răspândea informații false conform cărora HIV a fost dezvoltat de către Armata SUA, ca armă biologică. Asasinările agenților dubli și ale dezertorilor din domeniul serviciilor secrete sunt și ele mijloace istorice folosite de Moscova. În 1925, GRU (Direcția Principală de Informații din Rusia) l-a otrăvit pe dezertorul Vladimir Nesterovici.

Thomas Rid, expert cibernetic la Universitatea Johns Hopkins din SUA, consideră că acțiunile de spionaj cibernetic ale Moscovei sunt doar simple metode de spionaj tradițional, sabotaj și propagandă, în formă digitală.

Cu toate acestea, operațiunile descoperite ale serviciilor secrete rusești au arătat că Moscova a devenit neglijentă. Faptul că același agent efectuează mai multe misiuni la intervale scurte de timp, precum și numeroasele încercări de a accesa informații despre SUA și NATO, prin intermediul altor țări arată că resursele serviciilor rusești sunt limitate. Rezultatul, însă, este o enormă pierdere de prestigiu politic, sancțiuni, și o rată foarte scăzută de succes a operațiunilor. Totuși, John Sawers, fost director al serviciului de informații externe britanic, MI6, estimează că sunt detectate doar 10% din operațiunile serviciilor secrete rusești.

Noutăţile partenerilor

comentarii: