Ce sunt obligațiunile municipale și cum putem contribui la dezvoltarea localităților din țară. Explicăm

În premieră pentru țara noastră, trei primării vor emite obligațiuni municipale cu ajutorul cărora vor atrage resurse necesare pentru realizarea proiectelor de infrastructură. Este vorba despre orașul Sîngera, municipiile Ceadîr-Lunga și Chișinău. Primele două au finalizat deja etapa selectării intermediarului financiar și au declarat că din banii atrași vor să construiască un apeduct nou și, respectiv, să îmbunătățească infrastructura drumurilor locale. 

Până în prezent, în Republica Moldova nu a fost realizată nicio emisiune de obligațiuni municipale, deși în țările vecine acest instrument este utilizat intens de către autoritățile publice locale. Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, a precizat că obligațiunile municipale oferă o posibilitate în plus autorităților publice locale să mobilizeze resurse financiare pentru investiții în infrastructură. 

Ce reprezintă obligațiunile municipale și de ce sunt emise

Obligațiunile municipale reprezintă valori mobiliare emise de orașe sau alte forme administrativ-teritoriale locale. Cu alte cuvinte, sunt hârtii de valoare prin intermediul cărora  primăriile pot atrage resurse pentru finanțarea investițiilor locale. Acestea pot fi cumpărate atât cetățenii din țară, cât și de peste hotare, de agenți economici sau de investitori instituționali, cum ar fi băncile și companiile de asigurări, chiar și de fonduri de investiții străine. 

De ce sunt emise? Realitatea arată că localitățile dispun de resurse financiare limitate, iar emisiunea de obligațiuni ar putea contribui la investiții capitale, devenind un venit suplimentar cert. De exemplu, astfel de proiecte ar putea fi construcția de sisteme de apeduct, sisteme de canalizare și stații de epurare, colectarea deșeurilor menajere solide, ș.a. 

Care e procedura de emitere

De obicei, astfel de obligațiuni sunt emise de primăriile mijlocii și mari care au o bază fiscală mai bună și un proiect investițional fezabil. Economiștii de la Expert-Grup, care asistă primăriile din Sîngera, Ceadîr-Lunga și Chișinău în procesul de emitere a obligațiunilor, precizează că întregul proces are mai multe etape obligatorii. În primul rând, decizia APL privind contractarea oricărei datorii, inclusiv prin intermediul emisiunii de obligațiuni municipale, se coordonează preventiv cu Ministerul Finanțelor. Ulterior, autoritățile locale trebuie să contracteze un intermediar care deține licență de societate de investiții, de obicei – o bancă. Apoi, autoritățile locale împreună cu intermediarul vor elabora prospectul ofertei publice, în care vor fi stabilite clar toate aspectele ce țin de emiterea obligațiunilor, termenii de rambursare a datoriei și dobânda acesteia. 

Un aspect important este că autoritățile locale pot contracta o datorie pe termen lung doar dacă suma totală a plăților anuale nu va depăși 20% din veniturile anuale. Ulterior prospectul de emisiune va fi aprobat de către Comisia Națională a Pieței Financiare. 

Cum vei ști că banii vor fi întorși? Cei care vor cumpăra obligațiunile ar trebui să știe că vor exista cel puțin două filtre prin care va fi asigurată rambursarea investițiilor. În primul rând, primăriile vor elabora un acord de garantare prin care plata obligațiunilor municipale vor avea prioritate în fața altor plăți. Pe lângă acest acord, primăriile vor obține și un aviz de la Ministerul Finanțelor, ceea ce constituie o garanție în plus că primăria este solvabilă și poate întoarce bani.

Obligațiuni municipale pentru apeduct la Sîngera și drumuri la Ceadîr-Lunga

Autoritățile locale din orașul Sîngera planifică să construiască un apeduct într-un cartier nou al localității, unde locuiesc în prezent câteva zeci de familii care nu au acces la rețeaua centrală de alimentare cu apă. Primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa, a spus că în următorii ani, în acest cartier vor locui până la trei sute de familii. 

„Emisiunea pe care o planificăm este de cinci milioane de lei, surse din care vrem să construim apeductul. Am proiectat apeductul inclusiv cu toate 310 de conectări prevăzute pentru fiecare gospodărie, ceea ce va reduce atât costul pentru conectare a consumatorilor finali, cât și timpul perfectării documentelor pentru proiectarea lucrărilor”, a spus Valeriu Popa. Edilul  spune că dorința este de a implica mai multe persoane fizice din localitate în acest tip de investiții.

„Astfel să simtă că aportul lor poate fi făcut inclusiv prin finanțarea proiectului, iar peste trei ani sau perioada care e prevăzută în prospect, își vor putea recupera investiția, având și proiectul realizat”.

La rândul lor, autoritățile din municipiul Ceadîr-Lunga intenționează să investească resursele atrase într-un proiect de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor locale. Primarul de Ceadîr-Lunga, Anatolii Topal, a recunoscut că până acum primăria a apelat la contractarea unor credite bancare, însă dobânzile acestora au constituit o povară.

„Cu ajutorul noului proiect vom reuși să mobilizăm resurse suplimentare pentru construcția și reparația drumurilor din municipiu, fapt ce va contribui la crearea condițiilor prielnice pentru investitorii din regiune”.

Practici de succes pe plan internațional

Potrivit studiului Expert-Grup, emiterea de obligațiuni municipale reprezintă cel mai simplu mod de a atrage investitori din afara sectorului bancar. Piața obligațiunilor municipale este cea mai dezvoltată în SUA, acolo unde emisiunile active ajung la o valoare de circa 3,8 trilioane USD și unde persoanele fizice sunt categoria dominantă de investitori. 

În România, prima emisiune a fost realizată în anul 2001. De atunci, acest instrument a fost folosit de mai multe autorități locale. În anul 2019, la Bursa de Valori București (BVB) erau disponibile pentru investitori 37 de emisiuni de obligațiuni emise de municipalitățile din România, în valoare totală de 3,3 mld RON.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.