5 „soluții” destul de disperate la problemele de locuințe ale europenilor

Mai jos vedem ce soluții au găsit marile orașe europene pentru problema locuințelor. Poate la noi nu-i chiar atât de rău?…

  1. „Patodeweloperka”

Lumina soarelui, transportul publicteren de joacă – cine are nevoie de acestea? În Polonia, lipsa de apartamente este atât de severă, încât dezvoltatorii de locuințe pot construi și vinde orice, chiar și un „studio de lux de 9 mp în centrul orașului” pentru 4.500 € / mp. De aceea, „patodeweloperka” (un neologism inventat din „patologie” + „dezvoltatori”) a devenit recent un cuvânt cheie. 

1.-polonia
Foto: Andrzej Szewczyk https://szewo.com/
  1. „100-Euro-Wohnung”

Ai închiria o toaletă cu 400 de euro pe lună? La Berlin unii ar face-o. În comparație, casa mică a arhitectului Van Bo Le-Mentzel este un adevărat palat. Nu este de mirare că publicul s-a arătat foarte interesat de proiectarea unui apartament care costă 100 de euro pe lună. Sunt incluse „pereții Harry Potter” și „mesele Tetris” secrete. 

  1. „Gemeindebau” (recondiționat)

SOHO, un spațiu cultural din districtul Ottakring, încearcă să recupereze viața socială urbană istorică a Vienei. În mod surprinzător, este situat într-o clădire municipală (Gemeindebau). În acest fel, moștenirea „simțului cartierului” orașului poate fi păstrată parțial. 

3
Foto: Lorenz Seidler, flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0
  1. „Chambredebonne” 

Chambre de bonnes (camerele de serviciu) din Paris, ocupate anterior de muncitori casnici, găzduiesc acum studenți și parizieni cu venituri mai mici. Situate chiar sub acoperișurile clădirilor Haussmanniene, doar 15% din aceste mini-apartamente sunt ocupate în prezent, deși acest lucru se poate schimba în curând. Este posibil să aveți o vedere minunată a orizontului parizian, dar mai bine să nu uitați cheile în timp ce vă îndreptați către toaletele comune din hol. 

4
„Poetul sărac” de Carl Spitzweg (1839)
  1. „Kádár-kocka”

Aceste case cubice construite în anii 1960 sunt numite informal după liderul comunist János Kádár. Costul scăzut al locuințelor accesibile a avut totuși un altfel de prețestetică și ineficiența energetică – ioc. Există încă aproximativ 800.000 de astfel de încăperi disponibile, iar guvernul oferă planuri de renovare gratuite pentru a aduce casa în secolul XXI. Deși nu sunt la fel de faimoasele ca și cuburile Rubik, „Cuburile Kádár au un loc aparte în Ungaria. 

5
Sursă imagine: oeny.hu

Text editat de Lucy Papachristou, Christian-Zsolt Varga

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.