În R.Moldova începe vaccinarea cu Sputnik V. Între timp, la Chișinău, demarează a treia etapă de imunizare

Valeria Vițu
04/05/2021
RFI

În R.Moldova începe vaccinarea cu Sputnik V. Aproape 40.000 de doze de vaccin rusesc au fost deja distribuite centrelor de sănătate din țară. Să spunem că, Federația Rusă a oferit, ca ajutor umanitar, la sfârșitul lunii aprilie, 142 de mii de doze de vaccin. Între timp, se fac două luni de la debutul campaniei de vaccinare, în R.Moldova. Până în prezent, au fost administrate în jur de 148.000 de doze de vaccin. Puțin peste 17.000 de persoane au fost imunizate cu ambele doze, transmite RFI într-o corespondență de la Chișinău

Imunizarea cetățenilor moldoveni a început în martie, cu vaccinurile AstraZeneca, donate de România. Au urmat donații oferite prin intermediul Platformei Covax, Emiratele Arabe Unite. Iar autoritățile au decis să cumpere, la sfârșitul lunii aprilie, și vaccin chinezesc. Și pentru că sunt vaccinuri suficiente, autoritățile municipale au anunțat, marți, că începe a treia etapă de vaccinare, destinată populației generale.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, i-a îndemnat pe cetățeni să se vaccineze, cât mai curând. ”Înainte de sărbători a fost remarcată o diminuare a numărului de persoane vaccinate. Eu sper că oamenii au decis probabil să revină la vaccinări după sărbători. Mesajul pentru populație trebuie sa fie unul clar si irevocabil. Veniți și vă vaccinați în cea mai apropiată policlinică la locul de trai. Astăzi, vaccinurile sunt suficiente și pentru etapa I, și pentru etapa II, și destule acum pentru demararea etapei III. Estimativ, până în iunie, din toate sursele, vom avea sub 1 mil. de doze de diferite vaccinuri. Vaccinarea trebuie făcută prin programare pe platforma disponibilă la minister. Noi în municipiu suntem gata să mergem și prin vaccinare la adresare, fără programare, pentru accesibilitatea tuturor, important să avem vaccinurile livrate de minister”, a menționat edilul capitalei.

În Chișinău, 33.517 persoane au beneficiat de prima doză de vaccin și 3.269 persoane au făcut rapelul.

Potrivit autorităților municipale, în ultimele săptămâni, în capitală se atestă o scădere a morbidității prin infecția COVID-19, în prezent fiind înregistrate 105.679 de cazuri.  În spitalele municipale sunt internați 359 pacienți confirmați cu coronavirus, dintre care 37 în stare foarte gravă, iar 178 pacienți în stare gravă.

”Spitalele municipale sunt pregătite și asigurate în continuare cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus”, dă asigurări Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate.

Începe imunizarea cu Sputnik V

Potrivit unei dispoziții, semnate de secretarul de stat, începând de marți, pot fi vaccinate, cu prima doză Sputnik V, persoanele eligibile pentru primele două etape ale campaniei de vaccinare. Persoanelor imunizate le va fi eliberat certificatul de vaccinare după administrarea primei doze, cu indicarea datei, la care urmează să se prezinte pentru a doua doză. Rapelul se face peste 21 de zile.

Stare de urgență în sănătate publică, în R.Moldova

După ce, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a declarat ilegală starea de urgență, instituită de Parlamentul R.Moldova, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis, la 29 aprilie, să declare stare de urgență în sănătate publică. În acest context, au fost stabilite măsuri de prevenire şi control a infecției COVID-19.

Astfel, purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, inclusiv în transportul public rămâne obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Rămâne valabilă și restricția privind respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru. Pentru trecerea frontierei de stat, la intrarea în țară, se va prezenta testul PCR negativ la Covid-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, sau completarea fișei epidemiologice și respectarea celor două săptămâni de autoizolare. 

Până în prezent, peste 250.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 5.850 au decedat din cauza infecției, în R.Moldova.

Valeria Vițu
04/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii