image
Sursa foto: flickr.com

Comisia Europeană propune ELIMINAREA restricțiilor pentru turiștii non-UE vaccinați

Comisia Europeană recomandă ca cetățenilor străini vaccinați complet împotriva coronavirusului și celor care provin din țări unde situația epidemiologică este una bună, să li se permită să călătorească pe teritoriul Uniunii Europene fără restricții suplimentare.

„Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE”, a informat executivul european într-o declaraţie, citată de Reuters.

„Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, se mai menţionează în declaraţia executivului european, care adaugă că acest lucru ar trebui să ducă la extinderea listei respective.

În prezent, blocul celor 27 de state membre permite cetăţenilor din şapte ţări să vină în vacanţă sau să călătorească din raţiuni neesenţiale în UE, notează Agerpres.

„Frână de urgență” împotriva noilor variante de coronavirus

Pentru a limita riscul "importării" de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit totodată o nouă "frână de urgenţă" care ar permite introducerea rapidă a unor restricţii de călătorie pentru ţările în care situaţia epidemiologică se deteriorează sever.

Statele membre ale UE urmează să înceapă marţi discutarea propunerii, fiind nevoie de acordul lor pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

Totodată, UE lucrează la introducerea unui sistem de pașapoarte de vaccinare care va ușura călătoria pentru cei inoculați sau care poate dovedi că ei au trecut recent prin boală și sunt astfel considerați imunizați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: