image
Sursa foto: Profimedia Images

Moderna va livra, prin mecanismul COVAX, 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pentru țările sărace

Ințiativa globală pentru accesul la vaccinuri împotriva Covid-19, COVAX, va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americană Moderna. Compania farmaceutică a semnat un acord în acest sens cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare, transmite Digi24. 

Primele doze de vaccin Moderna pentru COVAX vor fi livrate în trimestrul patru al anului 2021 „cu un total de 34 de milioane de doze disponibile în 2021 şi până la 466 de milioane de doze în 2022”, au precizat reprezentanţii Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare într-un comunicat publicat luni, conform Agerpres.

Acordul conţine totodată „opţiuni ce permit eventual obţinerea de doze de vaccin care să fie adaptate la variantele viitoare ale virusului”, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii, al cărei sediu general se află la Geneva.

„Lărgirea şi diversificarea portofoliului au fost întotdeauna un obiectiv esenţial al COVAX, pentru a rămâne flexibili în faţa acestei pandemii care se află într-o evoluţie constantă - inclusiv în faţa ameninţării tot mai mari generate de noile variante”, a declarat directorul executiv al COVAX, Seth Berkley. Noul acord cu Moderna reprezintă „un pas în plus făcut în această direcţie”, a adăugat el.

Acordul a fost semnat după omologarea în regim de urgenţă a acestui vaccin, vineri, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, o cerinţă obligatorie pentru ca serul să poată fi integrat în mecanismul COVAX, implementat de GAVI, OMS şi CEPI (Coaliţia mondială pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii).

Acordul reprezintă „o etapă importantă într-o perioadă în care depunem eforturi pentru ca populaţiile din lumea întreagă să aibă acces la vaccinul nostru împotriva Covid-19”, a declarat la rândul său directorul companiei Moderna, Stephane Bancel. El a recunoscut totuşi că „numeroase ţări dispun de resurse limitate pentru a avea acces la vaccinuri”.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, chiar dacă noile recomandări prevăd o singură doză dacă persoanele ce urmează a fi imunizate au trecut recent printr-o infectare cu coronavirus.

Pe lângă vaccinul Moderna, OMS a omologat şi vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud, precum şi vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

Până în prezent, COVAX, al cărui furnizor principal rămâne compania AstraZeneca, a expediat peste 49 de milioane de doze de vaccinuri în 121 de ţări şi teritorii care participă ca beneficiare la această inițiativă.

Sistemul COVAX s-a lovit însă de voinţa țărilor bogate, care, în faţa presiunii publice interne, şi-au procurat majoritatea dozelor existente în detrimentul altor ţări. Inițiativa a fost afectată, de asemenea, de decizia luată de India de a bloca exporturile de doze produse de AstraZeneca prin Serum Institute of India, într-o perioadă în care această ţară cu o populaţie uriaşă a fost copleşită de pandemia de coronavirus.

În faţa acestei situaţii, OMS a îndemnat ţările care dispun de cantităţi suficiente de vaccinuri să le împartă cu ţările sărace prin intermediul COVAX.

Unele state au făcut deja astfel de anunţuri. Suedia s-a angajat să facă „o donaţie de 1 milion de doze de vaccinuri AstraZeneca-Oxford pentru a ajuta COVAX să remedieze de urgenţă situaţia cauzată de întârzierile de aprovizionare pe termen scurt”, a precizat GAVI în acelaşi comunicat de luni.

Donaţia anunţată de Suedia este cea de-a doua făcută de o ţară din Uniunea Europeană, după o iniţiativă similară anunţată de Franţa în luna aprilie. Uniunea Europeană doreşte totodată să preia iniţiativa pe plan internaţional pentru a contracara „diplomaţia vaccinurilor” promovată de Rusia şi de China.

Administratorii COVAX speră să dispună de 2 miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid până la sfârşitul anului 2021, din care jumătate vor ajunge în 92 de ţări sărace. În total, dacă GAVI îşi va exercita opţiunile suplimentare prevăzute în contractele de achiziţie, acest mecanism şi-a asigurat 3,6 miliarde de doze.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: