Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia CSJ în legătură…

DOC Decizia CSJ în legătură cu solicitarea avocaților privind strămutarea dosarului lui Șor la o altă instanță egală în grad

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins la 29 aprilie, ca fiind neîntemeiată, cererea înaintată de avocații lui Ilan Șor, privind strămutarea judecării cauzei penale în privința acestui, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. Încheierea CSJ este irevocabilă. Aceasta este a 5-a cerere de strămutare depusă de avocații lui Șor.

La 14 aprilie curent avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis – avocații lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, au cerut, din nou, magistraților CSJ strămutarea cauzei penale în privința acestui, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.

„Avocații în susținerea cererii de strămutare au invocat comportamentul necorespunzător și atitudinea ostilă a judecătorilor completului de judecată, exprimat prin strigăte și exprimări pe o tonalitate brutală a președintelui completului de judecată, precum și arogarea unor atribuții de jurisdicție constituțională de către completul care a examinat cererea de recuzare a judecătorului raportor Tudor Berdilă prin respingerea abuzivă și nemotivată a cererii privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a art.35 alin.(1) Cod procedură penală”, se menționează în Încheierea CSJ.

Magistrații CSJ au respins solicitarea avocaților lui Șor, motivând că strămutarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanță egală în grad se face în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului.

Colegiul penal atestă că, împrejurările descrise de avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis nu constituie temei de strămutare a cauzei, deoarece nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei. Totodată, în cererea de strămutare nu se regăsesc circumstanțe incontestabile, care prin esența sa, a-r împiedica soluționarea obiectivă, rapidă, completă a cauzei, precum a-r crea obstacole la desfășurarea normală a procesului, impunând astfel emiterea soluției de strămutare a cauzei nominalizate, de la cu Curtea de Apel Cahul la o altă instanță egală în grad”, menționează magistrații în Decizie.

Încheierea CSJ:

La 27 aprilie, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii Ilan Șor a anunțat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice ulterior de la beneficiarii reali ai fraudei bancare.

Dosarul lui Șor se află la Curtea de Apel Cahul din 2017, iar de atunci zeci de ședințe de judecată au fost amânate din varii motive.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.