Mai puține terase în Chișinău? Problema tot de la gherete se trage

Câteva zile în urmă, Asociația „MĂR” bătea alarma pe rețelele sociale despre faptul că HoReCa riscă să rămână fără terase de vară în 2021, asta deși acestea ar fi preferate în contextul pandemiei, fiind un mediul mult mai puțin prielnic pentru răspândirea virusului.  

Ca să înțelegem cum s-a ajuns până aici, hai să facem o retrospectivă cu niște explicații. 

Gheretele, veșnica problemă a Chișinăului 

În vara anului 2020, primarul Ion Ceban anunța că locurile amplasării gheretelor vor fi scoase la licitație ca să nu aibă nimeni, vreodată, întrebări de ce a apărut o gheretă într-o parte sau alta, iar municipalitatea să încaseze transparent acele surse financiare pe care ar trebui să le încasase”. Mai mult, acesta spunea că „nu-mi doresc ca pretorii, viceprimarii și alți funcționari să fie învinuiți de protecționism sau favoritism”. Funcționarul a promis atunci că se va face un regulament care să reglementeze activitatea gheretelor. 

În octombrie 2020 este votat un nou Regulament privind desfășurarea activității de comerț în municipiul Chișinău, la inițiativa Executivului cu primarul Ion Ceban în frunte. 

Potrivit comunicatului emis de autorități, „Documentul are drept scop crearea unui mediu favorabil de desfășurare a activității de întreprinzător în cadrul municipiului, precum asigurarea liberei concurențe, protecția vieții, sănătății, securității și intereselor economice și sociale ale cetățenilor, stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, simplificarea procedurilor de lansare a activităților de comerț”. 

Este important de menționat că amplasarea gheretelor și teraselor în spațiul public era lăsată la discreția preturilor și a Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii. Totuși, noul Regulament, care pe lângă reglementarea gheretelor, a venit și cu reglementarea teraselor de vară, ceea ce a creat dificultăți mai târziu agenților economici din sectorul HoReCa. 

Noile reguli prevedeau ca restaurantele, gheretele care vor să deschidă pe parcursul verii terase trebuiau să prezinte CMC-ului contractul de superficie/locațiune funciară (drept de superficie = drept de folosință a unui teren), încheiat cu Primăria Chișinău. Ulterior, în cadrul ședințelor Consiliul Municipal, consilierii trebuiau să voteze individual pentru autorizarea amplasării fiecărei terase. „Practic dublează lucrul structurilor competente în eliberarea acestor permisiuni de activitate”, a comunicat oficial Asociația MĂR despre această prevedere.

Asociația „MĂR” este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, ce reprezintă interesele tuturor persoanelor implicate în activitatea sectorului de alimentație publică, având scopul creării unor condiții favorabile și stabile pentru un trai decent și productiv. 

Fără terase, tot din cauza gheretelor 

La mijlocul lunii aprilie, când restaurantele încep să-și scoată terasele în stradă, a avut loc ședința Consiliului Municipal unde tot Executivul, prin persoana viceprimarei Inga Ionesii, a venit cu un proiect de decizie prin care excludeau din noul Regulament rigorile cerute pentru terase, revenind, cumva, la regulile vechi, adică cu aprobarea de către Direcția de resort și preturi. „Aceste modificări vin întru soluționarea problemelor agenților economici. La momentul actual, regulamentul prevede obligativitatea și necesitatea de a prezenta contractul de locațiune funciară. E o procedură de lungă durată și îngreunează activitatea agenților economici care vor să-și deschidă o terasă de vară”, a motivat viceprimara. „Terasele sunt ușor demontabile, sunt pentru o perioadă scurtă și nu ar necesita aceste contracte”, a adăugat specialista. 

Totuși, mărul discordiei din acest proiect de decizie a fost faptul că se permitea, odată cu restaurantele și cafenelele, ca și gheretele să poată să-și deschidă terase, lucru care a nemulțumit mai mulți consilieri. 

„Ceea ce propune Ion Ceban nu este susținerea sectorului, ci susținerea gheretelor milionare în detrimentul cafenelelor și barurilor. La ultima ședință a CMC, executivul a venit cu un proiect de decizie care permitea și gheretelor să amenajeze terase la întâmplare în parcuri și spații publice”, se arată în comunicatul fracțiunii PAS din CMC. 

Proiectul de decizie nu a obținut suficiente voturi ca să fie aprobat. Primarul acuză unii consilieri din fracțiunea PAS că „se opun și nu vor schimbare în Chișinău, pentru că le este comod să fie haos și dezmăț în toate domeniile, a scris Ion Ceban într-o declarație pe Facebook. 

PAS susține deschiderea teraselor în Chișinău, dar nu a susținut și nu va susține promovarea monopoliștilor de pe piața gheretelor în detrimentul cafenelelor și barurilor”, au scris cei din urmă într-o declarație oficială, solicitând de urgență convocarea ședinței CMC și aprobarea unui proiect revizuit destinat doar sectorului HoReCa tradițional. 

Așa s-au trezit agenții economici că nu-și pot deschide terasele ca să deservească populația în condiții de pandemie. 

Potrivit Anetei Zasavițchi, președinta asociației „MĂR”, înainte de pandemie, în Chișinău activau 1.700 de unități de alimentație publică, însă aproximativ 30% dintre acestea și-ar fi sistat activitatea. Arendarea unui metru pătrat pentru terasă în spațiul public din Chișinău costă 500 de lei. 

Sursă foto: Facebook.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.