/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Întreprinderile de producere sunt în așteptarea elevilor de la școlile profesionale și colegii

missing
03 mai 2021, ora 21:21

Sunt tineri care pleacă, dar sunt și tineri care aleg să rămână acasă și să devină buni profesioniști în țara lor. Mulți dintre ei sunt absolvenți ai școlilor profesionale, unde, pe lângă lecțiile teoretice, învață meresii deloc ușoare, în întreprinderile de profil. Sudor sau cofetar? Inițial, acestea sunt doar vise, pe care mai apoi tinerii aleg să le urmeze până la capăt, dar cel mai important este ca, în viitor, meseria să le aducă și venit, și satisfacție. Întreprinderile de producere din țară îi așteaptă cu nerăbdare, ca să le ofere locuri de muncă stabile și sigure, să-i instruiască și să le ofere posibilitatea să se dezvolte, spun angajatorii unităților de producere, unde aceștia își fac stagierea, ca parte componentă a învățământului dual. 

Din copilărie, această tânără din localitatea Fundul Galbenei, raionul Hâncești, spune că s-a visat o cofetară iscusită, care să facă opere de artă din produse cremoase. Acum, Maria are 18 ani, iar la Chișinău a venit să-și urmeze visul. Inițial, s-a înscris la Școala Profesională numărul doi, acolo unde a fost bine instruită, iar de un an, este la stagiere practică la o întreprindere specializată în produse de patiserie, din capitală.

La Școala Profesională, Olga Cîrstea este maistrul-instructor al Mariei.O mare oportunitate pentru elevii săi este faptul că aceștia pot fi angajați la întreprinderi, după încheierea studiilor, spune ea. Până atunci, sunt asigurați cu bursă de ucenicie. Directorul executiv al întreprinderii de patiserie, Diana Donțu, afirmă că, în acest an, la întreprindere, au venit în jur de 60 de elevi să învețe meseria.

La o întreprindere de producere a obiectelor din fier, i-am găsit pe Pavel și Adrian, care vor să devină sudori. Ambii, elevi în anul trei la Școala Profesională nr. 3 din capitală, au decis să facă aici stagierea, timp de patru luni. Adrian Chiriac este colegul lui Pavel. Fiind împreună și la stagiere, ei urmăresc același scop – să devină sudori profesioniști.

Iar pentru a fi motivați, tinerii mai sunt și remunerați. Tinerii din Republica Moldova au posibilitatea să studieze în 30 de instituţii, în care se practică învăţământul dual. Această formă de învățământ, care a debutat la noi în țară, în 2014, este atractivă prin faptul că profesia se obține, atât în sălile de clasă, cât și la locul de muncă. Accentul este pus pe practică, iar în acest proces sunt implicate în jur de 70 de întreprinderi, firme și companii. În 2021, peste 1.500 de elevi beneficiază de instruire în sistemul dual de învățământ, de unde, mai apoi, majoritatea sunt asigurați și cu un loc de muncă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram