Creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos. UNIMEDIA vă urează Paște Fericit!

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. De Paște se sărbătorește, bineînțeles, învierea Domnului. De aceea, în mod simbolic, această sărbătoare este asociată cu venirea primăverii și trezirea naturii la viață și se celebrează încă din secolul al XV-lea în preajma echinocțiului de primăvară.

Foto:

Originea cuvântului „Paște” este evreiască și însemna trecere – trecerea evreilor peste Marea Roșie către tărâmul făgăduinței dar și trecerea la un nou sezon, către un nou început.

Cel mai cunoscut obicei de Paște este cel al vopsirii ouălor în culoarea roșie. Acest lucru se face în Joia Mare. 

Pe lângă ouă, se prepară și alte mâncăruri specifice, precum pasca sau cozonacul.

Tradițional masa de Paște, se sărbătorește în sânul familiei care are loc duminică, după  ce creștinii ortodocși vin de la Sfânta Bisirecă cu coșul sfințit.

O tradiție din cadrul mesei este ciocnitul ouălor de Paște, astfel toți mesenii trebuie sa manânce din acel ou pentru a fi uniți. Se mai spune că dacă în ziua de Paște va ploua, anul va fi unul roditor. 

Amintim că, Focul Haric a ajuns la Chișinău, sâmbătă, 1 mai,la ora 20.00. Sfânta lumină a fost întâmpinată la Aeroportul Internațional Chișinău de unde a fost împărțit preoților și credincioților.


Pub