Pe banii noștri: Și din nou despre limbă și „gheiropa”

Perioada electorală a început în această săptămână odată cu anunțul public făcut de Maia Sandu cu privire la alegerile anticipate. Astfel, peste moldoveni a început a curge o ploaie, dar nu de promisiuni, ci una de sperietori. Astfel, tot mai des auzim despre faptul că limba română va fi inclusă în Constituție, sau că se vor legaliza căsătoriile persoanelor de același sex, sau că vom adera la NATO. În principiu, dacă ar fi să judecăm prin prisma normalității statelor occidentale, toate astea trei sunt CEVA NORMAL. Însă la noi ele sunt sperietori. Unii acuză pe alții că vor să facă aceste „crime”, iar țintele acuzaților nu zic nimic, pentru că se tem să și le asume. Un nou fenomen clasic al politicii moldovenești.

Luni, 19 aprilie

După ce săptămâna trecută PSRM a reușit să testeze limitele constituționalității, votând o hotărâre de Parlament care anula un act și activități care deja au produs efecte juridice (ceva similar ar fi dacă s-ar cere anularea certificatului de naștere al Maiei Sandu pentru a provoca demisia acesteia), Curtea s-a adunat și a trimis la coșul de gunoi această hotărâre. În dimineața dinainte de ședință, spre surprinderea PSRM, nici Boris Lupașcu, cel care a fost numit ca judecător în locul Domnicăi Manole, nu a rezistat. Într-o mișcare de tip „Durleșteanu”, Lupașcu a anunțat cu o cerere scrisă de mână că nu mai vrea să fie judecător, stârnind imediat teorii ale conspirației, precum că cineva ar fi vorbit cu el „cu accent englez”. Tot în dimineața zilei de luni, Igor Dodon a trimis 5 propuneri către Maia Sandu și PAS cum să se ajungă „civilizat” la anticipate. Deși acele 5 puncte au fost respinse și nimeni nu s-a așezat cu el la negocieri, totuși toată lumea a înțeles un lucru - Igor Dodon a acceptat că alegerile anticipate vor avea loc, exact conform „celor 5 pași ai acceptării unei tragedii”. Pasul 1 – Negarea. După pierderea alegerilor prezidențiale, Dodon a tot negat rezultatul alegerilor, spunând că diaspora a fost adusă masiv și organizat la vot. Pasul 2 – Furia. Ea s-a manifestat prin voturile de pe 3 decembrie 2020, când majoritatea PSRM-Șor a votat o serie de legi care au luat din atribuțiile Maiei Sandu. Pasul 3 – Negocierea. Igor Dodon pare că întinde o mână acceptând plecarea din funcție și apoi aranjează demiterea lui Ion Chicu din funcția de prim-ministru, pentru a provoca anticipatele. Pasul 4 – Depresia. A urmat cea mai grea fază. Igor s-a răzgândit, a format majoritatea, a înaintat candidați, a amenințat judecători, a amenințat președinta, ca în final, să ajungă la pasul 5 – Acceptarea.

Marți, 20 aprilie

Ilan Șor spune că vrea să întoarcă miliardul. Acesta menționează că el știe unde sunt banii și că poate da statului 13 milioane de lei care au dispărut, dar statul trebuie să facă ceva în schimb - să-l scoată de sub urmărire internațională și să-i permită să revină în țară. Hai să o vedem și pe asta, important e să nu vină în kamazuri. PAS a anunțat cel mai inutil protest - a chemat lumea la Curtea Constituțională pentru a cere anticipate. În acea zi, Curtea urma să analizeze dosarul cu privire la legalitatea declarării stării de urgență. Câteva sute de persoane, sfidând regulile pandemiei, s-au adunat și au protestat pe o cauză lămurită cu o zi în urmă, ținând discursuri despre alegeri anticipate. Într-un final, Curtea a anulat starea de urgență. Maia Sandu a semnat imediat, în doi timpi și trei mișcări, decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului. Vom avea alegeri anticipate pe 11 iulie. Acestea vor avea loc pentru a zecea oară de la independență. Măcar din a zecea încercare poate alegem oameni mai normali în acest Parlament, care să nu semene chiar atât de tare cu societatea.

Miercuri, 21 aprilie

Săptămâna politică s-a terminat și a început săptămâna patimilor. Adică ea continua, dar evenimentele de zilele următoare sunt mai nimic, în comparație cu zilele de luni și marți. Putem compara această situație cu acțiunile din noua trilogie Star Wars, când, în al doilea film, Luke Skywalker stătea pe o planetă și trăgea dintr-o sticlă cu lapte albastru. Cam așa și noi am făcut mai tot restul săptămânii - mai mult ne-am ocupat cu vopsitul ouălor, decât de politică.

Joi, 22 aprilie

Vlad Filat demisionează din funcția de președinte al PLDM din motive personale. Poate unul din aceste motive ar fi că oamenii îl cam urăsc, iar singurul loc pe care îl consideră demn de Filat este pușcăria, nu scaunul partidului? Vorbind despre politicieni și pușcărie - Igor Dodon. Acesta a pornit deja un fel de campanie electorală. De această dată, campania se bazează pe hituri mai vechi – limba română, aderarea la NATO, occidentul care umblă cu „kovalta” să distrugă „valorile tradiționale”, familia formată de persoanele cu același sex, etc.

Vineri, 23 aprilie

„Moldova continuă să fie un stat capturat, iar de e data aceasta, cei care au luat-o în captivitate sunt judecătorii Curții Constituționale în frunte cu Domnica Manole, precum și Președintele neconstituțional Maia Sandu” - este declarația lui Vladimir Voronin, președintele PCRM, care zilele astea, în săptămâna sfântă, negociază un bloc electoral cu Igor Dodon. Dodon a părăsit PCRM în 2011. După alegeri, poate și Voronin o să-l părăsească Dodon. Măcar un pic de răzbunare la bătrânețe, înainte de pensionare. Alegerile anticipate din acest an vor costa în jur de 125 de milioane de lei, conform devizului de cheltuieli estimat de Comisia Electorală Centrală. Guvernul urmează să găsească acești bani, ajustând bugetul de stat al Republicii Moldova pentru anul 2021. Până la urmă, dacă tot ambasadele, primarii sau alți funcționari și-au făcut birouri noi în clădiri noi, și-au tras mașini noi, de ce și noi, poporul, să nu ne împopoțonăm cu niște deputați noi, cu tot cu evroremont? Până la urmă, tot din banii noștri.

Între timp, în Moldova

În această perioadă, în Moldova a scăzut numărul cazurilor de COVID-19 și al deceselor. Media ultimelor 7 zile a fost de 19 decese, iar a cazurilor noi - de 357, cea mai joasă de la începutul acestui an. Se spune însă că urmează un alt val, care ar începe după sărbătorile de Paști, deoarece moldovenii și sărbătorile nu sunt egale cu „respectarea condițiilor de pandemie”. Asta pe lângă faptul că peste o treime din moldoveni nu vor să se vaccineze.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.