Linkuri accesibilitate

Retragerea din Afganistan și pericolul revenirii talibanilor la putere


Retragerea americanilor din Afganistan a început
Retragerea americanilor din Afganistan a început

Forțele americane au început retragerea din Afganistan, care va fi finalizată pînă la aniversarea a douăzeci de ani de la atentatele teroriste din septembrie 2001.

Retragerea din Afganistan și pericolul revenirii talibanilor la putere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct

Acele atentate, la originea cărora s-a aflat rețeaua Al Qaeda, au fost consecință directă a faptului că gruparea teroristă s-a organizat în Afganistanul haotic de la acea vreme. În plus, în interiorul țării rămîne spectrul anilor în care țară a fost condusă de regimul taliban, într-o manieră totalitară, radicală și discriminatorie.

Întrebarea care se pune este dacă, odată cu retragerea americană, talibanii vor reveni la putere și cum o vor face. După ce regimul taliban s-a prăbușit în 2001, forțele americane au respins încercări ale unor militanți de a se alătura noii ordini politice. O parte din analiști consideră că asta ar fi fost o eroare pentru că talibanii reprezintă un segment semnificativ al populației afgane. Acum, odată cu retragerea, se estimează că talibanii, care controlează de-acum o parte a teritoriului țării, vor reveni în spațiul politic, fără să se știe dacă mișcarea și-a moderat viziunea sau nu. Identitatea și participarea talibanilor la conducerea Afganistanului vor fi teste majore pentru decizia președintelui Biden de a retrage forțele americane.

Experții spun că talibanii doresc în continuare să creeze un „stat islamic”; ceea ce nu se știe este gradul de radicalizare, când vine vorba despre dreptul la liberă exprimare, drepturile femeilor și minorităților și viitoarea structura polítică. Unul dintre motive este că gruparea nu a ajuns la un consens intern cu privire la aceste chestiuni.

Talibanii, care pe vremuri au interzis televiziunea și cea mai mare parte a muzicii, acum folosesc internetul și mediile de socializare, semn că o nouă generație contribuie la nouă viziune. Dar în alte privințe, între care libertățile politice, talibanii nu par schimbați. Teste majore vor fi pozițiile lor cu privire la femei care, în anii regimului taliban, nu au putut să participe la viață socială și nu au avut acces la educație. În ultimele două decenii femeile din acea țară joacă un rol activ în viață económică și polítică.

Există indicii că dacă revin la putere, pozițiile conservatoare și islamist radicale ale conducerii ar putea încă controla viziunea talibanilor, în ciuda faptului că recent un purtător de cuvânt a spus că femeile nu au motive de îngrijorare în privința drepturilor lor. O anticipare care nu se confirmă însă acum, în teritorii contrólate de talibani.

XS
SM
MD
LG