(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme pe care să le vezi cu plăcere dacă ți-a plăcut marele câștigător la Oscar 2021

02anomadland_rec709_100nits_239FF_still_02_20200723_R2

Nomadland, un film anti-Oscar, cu buget mic, o poveste semidocumentară, cu dialoguri improvizate, în care majoritatea eroilor se joacă pe ei înșiși, a reușit anul acesta să cucerească inimile celor de la Academia Americană de Film și să câștige premiul mare. Un film care nu e pentru toți, dar care se vrea privit de toată lumea. Dacă această producție va căzut cu tronc la inimă, îndrăznesc să vă recomand cinci filme asemănătoare care explorează limitele existenței umane departe de societatea tradițională în care ne-am obișnuit să trăim.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Into the Wild (2007)

Cel mai aclamat film regizat de Sean Penn, adaptat după romanul cu același nume scris de Jon Krakauer.

Christopher McCandless (Emile Hirsch) este un tânăr eminent care absolvă cu succes Universitatea Emory. Din cauza neînțelegerilor sale cu părinții și a dezacordului față de direcția în care se îndreaptă societatea, el decide să-și abandoneze toate bunurile și să pornească într-o călătorie singuratică spre Alaska. Dormind în cort, în tren sau sub cerul liber, călătorind pe jos, cu autostopul sau cu canoea, Christopher, în călătoria sa, întâlnește o mulțime de oameni care îl ajută într-un final să-și înțeleagă adevăratul rost în viață.

Este un film meditativ, cu o suită de cugetări expuse prin dialog și cu voci după cadru. O călătorie terapeutică în centrul căruia se află un tânăr rebel înghițit de convingeri premature. În drumul său spre înțelepciune, el trece prin cele mai sălbatice locuri ale Americii, pe care Sean Penn le ilustrează pe fonul unei muzici de atmosferă remarcând frumusețea și, în același timp, indiferența naturii față de suferința umană. Un film cu mult suflet, fără prejudecăți și cu un mesaj vast în care fiecare își poate găsi propriul adevăr. Disponibil pe Netflix.

The Motorcycle Diaries (2004)

Un film bazat pe întâmplări reale expuse în jurnalul de călătorie al lui Che Guevara, liderul revoluției Cubaneze.

În 1952, studentul la medicină Ernesto Guevara de la Serna (Gael García Bernal), mai târziu cunoscut sub numele Che Guevara, la vârsta de 23 de ani, decide să amâne ultimul semestru pentru a-și însoți vechiul prieten biochimist Alberto Granado (Rodrigo de la Serna) în călătoria sa prin America de Sud. Începând de acasă, din Buenos Aires, au de parcurs peste 8 000 de kilometri cu motocicleta până la Peninsula Guajira din Venezuela. Scopul lor e să-și cunoască cu adevărat continentul și să vadă cu ochii proprii locurile și lucrurile despre care au auzit sau au citit doar în cărți. Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, povestește-i despre planurile tale. Călătoria care a început cu un enorm entuziasm a luat o cu totul altă întorsătură după ce li s-a defectat motocicleta, s-au pomenit într-o continuă lipsă de bani și într-o ceartă fără sfârșit unul cu celălalt. În pofida dificultăților prin care trec, o întâlnire întâmplătoare cu un cuplu de comuniști în deșertul chilian și o vizită de durată la Colonia San Pablo Leper din Bazinul Amazonului, Peru, le afectează profund viața și ceea ce urmează fiecare să facă cu ea.

Regizorul brazilian Walter Salles, cunoscut pentru filmul Central do Brasil, reușește să evite politizarea vieții lui Guevara și să-i prezinte foarte uman metamorfoza prin care trece după ce se expune realităților continentului sud-american. Sărăcia, bolile și cruzimea îl schimbă încet, complex și subtil ca, în momentul în care apar titrele de final, numai cei care sunt conștienți de rolul lui Guevara în istorie să înțeleagă ce va urma.

The Straight Story (1999)

Cum ar fi dacă David Lynch ar regiza un film Disney pentru toate vârstele? Sună ca o glumă gogonată, dar în 1999, între Lost Highway și Mulholland Drive, acest lucru s-a întâmplat pe bune.

Bazat pe o poveste adevărată, un bătrân din Laurens, Iowa (Richard Farnsworth) află că fratele său, cu care e înstrăinat de mai bine de 10 ani, a suferit un atac cerebral. Timpul nu ține cu ei, mai ales știind că și singur se află într-o stare de sănătate precară. Astfel, decide să-i facă o vizită fratelui în Mt. Zion, Wisconsin. Incapabil să conducă un autovehicul, el optează pentru a folosi mașina de tuns iarba ca mijloc de transport pentru o călătorie de aproape 300 de mile.

The Straight Story este o poveste de modă veche, spusă frumos, sentimental și sincer, care trezește cu mult mai multă mirare, având în vedere că este opera lui David Lynch, regizorul care a reușit să lase deoparte excentricitățile și să se conecteze la o lume simplă. Un film lent, bătrânesc, înțelept și foarte american, asemenea unei povești spuse la un rug de seară pe marginea unei șosele pustii.

Dans les forêts de Sibérie (2016)

Un film inspirat din aventurile lui Sylvain Tesson, care se izolează cu gândurile sale, cu cărțile sale, cu câțiva câini și cu multe sticle de votcă într-o cabană de la marginea taigalei pentru a scrie despre libertatea supremă de a deține propriul timp.

Sătul de lumea agitată și lipsită de sens, Teddy decide să părăsească Parisul și să se stabilească singur într-o colibă ​​de pe malul lacului Baikal, în toiul iernii siberiene. După o inițială perioadă de exaltare în fața splendorii și a magiei naturii virgine, Teddy se confruntă în curând cu latura mai puțin blândă a lucrurilor: singurătatea, frigul și necesitatea de a găsi hrană, într-un cuvânt – pericolul… Într-o noapte, pierdut în viscol la capătul lumii, unde se pare că nu există alt suflet de om, Teddy este salvat de Aleksei, un rus care trăiește ascuns de câțiva ani în pădurea siberiană. Între acești doi bărbați care se opun tuturor se împletește o prietenie sinceră care scoate la iveală demonii pe care aceștia îi țin înecați în tăcere.

Filmul este un voyage magnifique despre conștientizarea libertății, îmbinat priceput cu o imagine fabuloasă a naturii și a sufletului. O prezentare a culturii rusești de periferie și o evidențiere a lucrurilor simple care ne unesc și ne fac oameni.

Leave No Trace (2018)

Un film regizat de Debra Granik, o autoare de filme indie cunoscută pentru lucrările Down to the Bone și Winter’s Bone. De data aceasta, ne aduce încă o poveste departe de stilul hollywoodian în rol principal cu Ben Foster.

Will (Ben Foster), veteran al Războiului din Irak, locuiește împreună cu fiica sa de 13 ani, Tom (Thomasin McKenzie) într-un parc natural de lângă Portland, Oregon. Ambii trăiesc în aproape totală izolare, intrând în oraș doar pentru hrană și pentru provizii ocazionale. După ce Tom este observată din greșeală de un jogger, ofițerii îi arestează și îi dau pe mâna asistenților sociali. De acum înainte, vor putea avea o casă, o școală și un serviciu, dar Will nu rezistă presiunii sociale, își ia fiica și fuge din nou în pădure. Chiar dacă au reușit să-și șteargă urma, de acum înainte, lucrurile nu vor mai fi așa cum au fost.

Filmul se bazează pe romanul lui Peter Rock din 2009, My Abandonment, inspirat la rândul său dintr-o serie de rapoarte publicate în ziar, despre un tată și o fiică descoperiți trăind în pădure în același mod. O poveste atipică despre maturizare arătată prin intermediul unei relații complicate dintre tată și fiică. Un film care aduce la lumină multiple probleme de ordin parental, social sau chiar politic. Fără să judece sau să dea verdicte, această întâmplare sensibilă te face să-ți pui multe întrebări la care pot fi găsite mai multe răspunsuri. 

Disponibil pe Netflix până pe 24 mai.

Ca să afli mai mult despre filmele favorite la Oscar și despre producțiile înaintate de Netflix la concurs, vezi articolele scrise mai devreme. Iar dacă cauți o platformă video care te va ajuta să găsești cu ușurință un film bun, accesează canalul de YouTube „CE SĂ VĂD?. Vizionare plăcută!

Bonus din partea echipei #diez

The Man from Earth (2007)

Un bărbat decide să-și ia rămas bun de la prietenii săi, îi adună acasă și le spune că, de fapt, el este Iisus. O istorie a omenirii din perspectiva unui om care nu a murit de la începuturi. Detalii vedeți în film care, apropo, este în întregime pe YouTube.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente