/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Află povestea lui Mihai Grecu, un tânăr care și-a recăpătat dreptul de a lua decizii

missing
02 mai 2021, ora 20:34

Acum nouă ani, printr-o hotărâre de judecată, a fost privat de dreptul de a lua decizii. Asta după ce o expertiză psihiatrică a constatat că constatat că are retard mintal. Însă, datorită implicării unei organizații specializată în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, care i-a pus la dispoziție un avocat, a reușit, în cele din urmă, să redevină cetățean cu acte în regulă. Mihai Grecu, un fost beneficiar al centrului de plasament pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni, și-a povestit istoria jurnaliștilor de la proiectul media „Cu sens”. Cum a fost calea spre normalitate, vedem din reportajul ce urmează.

Totuși, drumul spre normalitate, spre a fi, așa cum zice Mihai, „în rând cu lumea”, nu a fost unul dintre cele mai ușoare. Momentul de cotitură a fost atunci când avea 26 de ani și se pregătea să plece din Internatul Psihoneurologic din Bădiceni, din raionul Soroca, destinat persoanelor cu dizabilități. Era anul 2015, iar tânărul voia să-și întemeieze o familie și să înceapă, astfel, o viață nouă. Însă, când a dat să-și oficializeze relația la starea civilă sau să se angajeze cu acte în regulă, nu a putut. Și asta pentru că, în urmă cu trei ani, Mihai a fost lipsit de capacitatea de a lua decizii, în urma unei decizii de judecată.

Datorită organizației Keystone Moldova, care luptă pentru drepturile persoanelor cu nevoi speciale, Mihai s-a ales cu un avocat. În mai puțin de trei luni, Valerian Mamaliga l-a ajutat pe tânăr să-și recapete dreptul de a decide.

De la avocatul său, Mihai a înțeles că cel care a inițiat procedura legală pentru a-l lipsi de capacitatea de exercițiu a fost chiar directorul Internatului, Ion Gulica. Acesta din urmă s-a adresat cu o cerere la Procuratura din Soroca, care, la rândul ei, a înaintat o acțiune în judecată. Într-o scurtă discuție cu jurnaliștii de la proiectul media „Cu sens”, Gulica a dat de înțeles că, la acea vreme, privarea de drepturi a persoanelor cu dizabilități, mai ales din internate, era o practică obișnuită.

Instanța de judecată a dispus, mai întâi, efectuarea unei expertize psihiatrice care a constatat că Mihai suferea de retard mintal mediu. Asta, de fapt, a și servit drept temei pentru a-l declara incapabil de a lua decizii. Mihai, însă, își amintește că scopul investigațiilor medicale era cu totul altul.

Ca să-i redea lui Mihai dreptul de a lua decizii, avocatul său a mers pe calea că standardele internaționale trebuie să prevaleze asupra celor naționale. Totuși, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru injustiția care i s-a făcut tânărului, pentru că, până nu demult, lipsirea totală de drepturi era, de fapt, o procedură legală.

De mai bine de trei ani, Mihai este un cetățean cu drepturi depline. În acest timp a reușit să se angajeze cu acte în regulă și să-și oficializeze relația cu Maria, pe care a cunoscut-o la Internatul din Bădiceni. Locuiesc acum într-o casă din satul Lăpușna, raionul Hâncești, și au împreună un copil de aproape 3 ani.

După ce i s-a făcut dreptate, Mihai a putut să-și exercite și dreptul la vot. Primul scrutin electoral la care a participat a fost cel din 2017, la alegerile locale noi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram