image
Sursa foto: Facebook / Victoria Ursu

Mesele de Paști, o adevărată provocare pentru sănătate; Nutriționist: „Nu trebuie să consumăm din TOATE bucatele de pe masă”

Perioada sărbătorilor de Paşte reprezintă un bun prilej de a ne revedea cu rudele şi prietenii. Conform tradițiilor de la noi, care implică mese copioase, nu trebuie să lipsească ouăle roşii, carnea de miel, cozonacul, pasca şi vinul roşu. Pentru că tindem să ducem un stil de viaţă sedentar în această perioadă, trebuie să fim atenţi la ceea ce punem pe masă. Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară, ne oferă câteva sfaturi care să ne inspire pentru o masă sănătoasă în această zi.

„Descrierea potrivită a unei mese festive este organizarea și moderația. Încurajez bucatele minimaliste, totodată savuroase, platourile decente și gătitul sănătos. Greșeală pe care o văd adesea: dacă totul s-a epuizat din farfurii, platourile sunt umplute din nou cu aceleași bucate. Astfel se încurajează excesul alimentar, acutizarea unor boli și indigestiile. Nu este o problemă ca masa să se mai golească la un moment dat”, spune nutriționista.

Este important să combinăm corect alimentele și să respectăm sfaturile nutriționiștilor. Victoria Ursu vine cu câteva recomandări:

„Cumpărăturile se vor organiza din timp, după o listă bine definită, pentru a preveni excesul alimentar sau risipa. Nu ne vom face stocuri, nu vom avea nevoie de ele. Se vor alcătui meniuri pe zile. Mai bine gătim puțin, decât să reîncălzim bucatele a doua zi. Vom avea doar comoditate, nu și savoare, diversitate, alimente proaspete și nutritive. Vom alege cu atenție preparatele. Ne interesează bucatele cu un conținut redus de grăsimi, de prăjeli și carbohidrați rapizi. Recomand salatele frumoase, bogate în crudități, aperitivele cremoase, deserturile organice preparate din ingrediente curate”, sunt recomandările specialistei în nutriție.

Victoria Ursu mai îndeamnă la moderarea consumului de alcool. Și asta pentru că vinul, berea, șampania sau cocktailurile puțin alcoolizate au un conținut ridicat de calorii, cresc apetitul și așa sporit, diminuează activitatea ficatului, toate acestea afectând nu doar silueta, dar și sănătatea.

Pentru a evita indigestia în perioada sărbătorilor de Paşti, nutriționista mai recomandă să consumăm cantităţi mici din mâncarea de pe mese.

masă paștimasă paști

„De Paști mâncăm mai deosebit sau festiv, nu pur și simplu mai mult. Pentru mine personal, sărbătoarea de Paști înseamnă o masa elegantă, cu elemente de decor care ar favoriza mâncatul de plăcere, cu platouri de dimensiuni medii, umplute moderat. Se va respecta o pauză de minim două ore între mese, se va refuza politicos gazda deseori insistentă, se va mesteca minuțios în funcție de consistența îmbucăturii. Dacă în trecut au mai fost experiențe cu indigestiile, e imperios necesar să nu le mai repetăm pentru a ne susține organismul în această perioadă. Or, noi nu ne suntem proprii dușmani, atunci când merge vorba de sănătate”, susține Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară.

Meniurile de Paști, bogate în preparate din carne de miel și ouă, sunt foarte greu de digerat. Important este ca porțiile să fie mici și să nu lipsească salatele din legume și fructe.

„Nu recomand la aceeași masă să consumăm din toate felurile de mâncare. Reușim să ne bucurăm de toate bucatele tradiționale de Paști la mese diferite, chiar în aceeași zi. De exemplu: la dejun vom servi ouăle roșii cu brânzeturi, câteva felii de pâine, aperitive din crudități și avocado, humus, măsline, legume de sezon cum ar fi ridichea, roșiile cherry, ceapa verde etc. La prânz putem savura carnea de miel sau carnea coaptă de curcan, pui, iepure, piftia de cocoș alături de salate savuroase, proaspete și câțiva cartofi copți sau sarmale. Legumele, în general, să fie elementul predominant sau să însoțească orice preparat. Mult-așteptatul cozonac sau pasca, alte copturi de casă sau plăcintele (pe care le știm pline de calorii) se pot consuma ca și gustări, între mesele principale. La cină putem prepara aperitive sau pește”, menționează Victoria Ursu.

De Paște, ciocnitul ouălor cu familia sau prietenii mărește tentația de a și consuma ouăle vopsite. Dar câte putem mânca pe zi?

„Dacă suntem sănătoși, atunci consumul de ouă pe zi se rezumă, de regulă la un ou pentru copii, 2-3 ouă pentru femei, 3 și mai multe ouă pentru bărbați - în funcție de condiția fizică, ponderabilitate sau preferințe. Persoanelor cu afecțiuni hepatice, cu nivel extrem de ridicat de colesterol, în ateroscleroză sau în alte boli ce necesită controlul grăsimilor alimentare, cantitatea se limitează adesea la un ou pe zi”, a mai adăugat nutriționista.

Trecerea de la alimentația de post la cea obișnuită trebuie făcută treptat, de-a lungul unei săptămâni sau poate chiar două.

„Pe termen lung, educația nutrițională nu va permite acest lucru. Dacă totuși s-au făcut excese, revenirea după sărbători se face treptat. Se optează pentru o dietă ușor calorică, cu o cantitate mai mare de crudități, hidratare eficientă, cu un conținut mai diminuat de zahăr, grăsimi și sare, fără alcool, cu mai multă mișcare și somn. Orientativ acestea vor fi prioritățile alimentare:

Mic dejun – budincă de chia sau un terci pe bază de semințe de in și fructe proaspete (totul omogenizat), iaurt cu fructe, terci de ovăz cu un pic de unt și nuci.

Prânz: carne slabă coaptă cu salate de crudități și neapărat verdețuri, drept garnitură, toate cu excepția celora ce conțin amidon.

Cina: supe-creme proteice (de linte, mazăre, fasole, năut) sau pește cu legume la grill.

Cu 1-2 gustări din fructe mai puțin îndulcite, ceai verde, ciocolată neagră, nuci sau migdale hidratate”, susține Victoria Ursu.

Nutriționiștii mai recomandă evitatea băuturilor alcoolice, mai ales înainte de masă. În combinație cu mâncărurile grase și cu cozonacul, poate cauza disconfort gastro-intestinal sau chiar pancreatită. Ar trebui să încercăm să nu bem nimic în timpul meselor, pentru că lichidele, mai ales cele acidulate, diluează sucurile gastrice și astfel mâncarea nu mai este digerată bine.

Masa de  PașteMasa de Paște

„Vom aborda masa de sărbătoare asemenea unui magazin imens în care am intrat să ne alegem o garderobă nouă. Vom alege cu atenție tipurile de haine (preparate proapete, de sezon, fără adaosuri). Vom opta pentru articole de calitate, cusute de meșteri buni (noi suntem cei mai buni bucătari, încurajez gătitul acasă). Mai bine vom selecta ținutele care se potrivesc (vom fi selectivi la tipurile de preparate). Ținutele se vor măsura una câte una, liniștit, fără agitație pentru a fi alese doar cele care ni se potrivesc (mestecatul minuțios, fără a ne sustrage la televizor etc.). Vom face shopping cu plăcere și cu bucurie, la fel cum vom sărbători și Paștele în sânul familiei”, a mai adăugat Victoria Ursu, Specialist în Nutriție Clinică și Comunitară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: