image
Sursa foto: Diaspora Moldovei în Israel//Facebook

Diaspora va fi consultată privind repartizarea geografică a secțiilor de votare la alegerile parlamentare anticipate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va demara procedura de consultare a diasporei privind repartizarea geografică a secțiilor de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, prin intermediul misiunilor diplomatice. Anunțul a fost făcut astăzi de secretarul general Eugeniu Revenco în cadrul videoconferinței cu șefii misiunilor diplomatice și consulare, organizată de Ministerul de Externe.

„În perioada imediat următoare, serviciul diplomatic va purcede la colectarea datelor de la autoritățile statelor de reședință cu privire la numărul cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare, măsurile de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și măsurile adoptate de autoritățile din statul de reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare”, informează Ministerul de Externe.

Concomitent, șefilor de misiuni le-a fost prezentată informația publicată de către Comisia Electorală Centrală privind înregistrarea prealabilă, care poate fi realizată de către cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova, care se află în străinătate și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene menționează că înregistrarea prealabilă are un caracter informativ și nu impune alegătorilor anumite obligațiuni. În acest context, Ministerul de externe a solicitat organizarea sesiunilor informative și a consultărilor cu asociațiile comunităților de moldoveni în străinătate inclusiv pentru buna organizare a procesului din vara anului curent.

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni să consulte informațiile oficiale care urmează a fi disponibile în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare anticipate din acest an, inclusiv sursele oficiale gestionate de Comisia Electorală Centrală.

MAEIE reamintește că în timpul apropiat urmează a fi pus la dispoziție Ghidul alegătorului la secțiile de votare din străinătate, ce va conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secțiilor de votare și măsurile specifice de siguranță sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii moldoveni cu privire la exercitarea dreptului de vot la secție.

Precizăm că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: