image
Sursa foto: captură video

Inspecție la bisericile din capitală: Enoriași, surprinși de polițiștii fără mască de protecție în lăcașurile sfinte

Încă un Paşte în plină pandemie. Această sărbătoare creştină făcea odinioară ca lăcașurile sfinte să fie arhipline. În ziua Învierii mii de oameni vor merge la biserici să-și sfințească prinoasele. Riscul infectării cu COVID este aproape iminent. Împreună cu Direcția prevenire a Inspectoratului Național de Securitate Publică, o echipă Jurnal TV a mers în câteva biserici din capitală, pentru a vedea cum se respectă obligativitatea purtării măștilor și distanța socială, dar și ce măsuri de protecție vor fi aplicate în biserici în noaptea Învierii.

Prima vizită inopinată a angajaților din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică a avut loc la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului" din centrul capitalei, unde zilnic se adună zeci sau chiar sute de enoriași. În timpul verificărilor, polițiștii au surprins mai mulți oameni care nu purtau mască de protecție și nu respectau distanța socială. Aceștia au fost rugați să fie mai responsabili.

Polițiștii au avut un dialog cu protoiereul mitropolitan, Victor Cheibaș. Acesta s-a arătat deschis pentru conlucrare și a promis că va face tot posibilul ca, în Noaptea Învierii, atât în lăcaș, cât și în afara acestuia, oamenii să respecte toate măsurile sanitare.

Daniel Mazepa, șef al Secției prevenire delicvență din cadrul INSP: „Este Paștele în câteva zile, cea mai mare sărbătoare ortodoxă. Vrem să vedem ce pregătiri aveți pentru Paște și cum veți desfășura slujba Învierii?"

Victor Cheibaș, protoiereu mitropolitan, secretarul Mitropoliei Moldovei: „După practica multianuală, în noaptea Învierii nu se urmărește un flux mai sporit decât în duminica Floriilor sau în prima duminică din postul mare."

Oleg Rusu, șef de secție în cadrul Direcției prevenire al INSP: „Am vrea să transmiteți un mesaj către toți slujitorii bisericești ca să vă urmeze sfaturile și să se conformeze, iar pe viitor să nu mai avem cazuri neplăcute cum au fost anterior."

Victor Cheibaș, protoiereu mitropolitan, secretarul Mitropoliei Moldovei: „Noi folosim avonul pentru a spune de fiecare dată și neobosit acest lucru. Repetăm, pentru că repetarea este mama cunoștinței, doar că în anumite cazuri, cu mare regret, dar acest lucru nu este respectat. Sperăm totuși că responsabilitate și cunoștința va ajunge la fiecare creștin."

Un alt locaș vizitat de polițiști a fost Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”, cunoscută colocvial ca Mănăstirea Ciuflea. Și aici enoriașii purtau măștile de protecție și respectau distanța socială, iar când s-au adunat mai mulți oameni, preotul a decis să facă slujba în curtea mănăstirii.

Și aici polițiștii au discutat cu parohul lăcașului.

Daniel Mazepa, șef al Secției prevenire delicvență din cadrul INSP: „Am venit acum, înainte de Paște, să vă recomandăm ca, atunci când vor veni oamenii la biserică, să încercați să-i organizați aici afară."

Nicolae Roșca, arhimandritul Mănăstirii Ciuflea: „Noi permanent îi îndemnăm pe credincioșii noștri să păstreze distanța socială, să poarte mască și să se folosească de dezinfectant, dar și tot ce este rânduit în această perioadă deloc ușoară. Cred și nădăjduiesc că doar cu toții împreună să trecem peste această greutate și să ajungem la normalitate. Doamne ajută."

Oleg Rusu, șef de secție în cadrul Direcției Prevenire al INSP: „Sunteți un exemplu bun. Noi am văzut că aici se respectă mai bine ca în alte locuri și pentru acest lucru vă mulțumim mult. Sperăm că toți vă vor urma pasul."

Pe parcursul vizitelor polițiștilor pe la biserici, slujitorii acestora au dat dovadă de deschidere și conlucrare.

Daniel Mazepa, șef al Secției prevenire delicvență din cadrul INSP: „Starea de Urgență a fost anulată, dar restricțiile, în special ceea ce ține de unele măsuri profilactice cum ar fi purtarea măștilor, distanța socială și încercarea de a organiza la maximum întrunirea cu persoanele care vin la biserică, au rămas în vigoare. Noi vom fi implicați atât de Paște, cât și în ajun de Paște și ne dorim o deschidere și o înțelegere și să nu fim nevoiți să aplicăm amenzi."

Oleg Rusu, șef de secție în cadrul Direcției Prevenire al INSP: „Avem experiența tristă a Indiei, când au declarat că au învins virusul, iar când a avut loc o sărbătoare religioasă, ei au sărbătorit în stradă fără a respecta restricțiile. Și iată că acum au un val de infectări și un număr extrem de mare de decese. Au câte trei mii de oameni morți pe zi. Noi în niciun caz nu vom admite ca astfel de lucruri să se întâmple în Republica Moldova."

De la începutul pandemiei, în Moldova, peste 250 de mii de persoane s-au infectat cu noul tip de coronavirus, 239 de mii s-au tratat, iar peste 5.700 au fost răpuși de virus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: