(video) S-a aprins Lumina Sfântă de Paște la Ierusalim

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim s-a aprins, sâmbătă după-amiază, după un ritual care a durat câteva ore.

Foto: BI TV

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, în jurul orei 14.15, după aproape cinci minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.  Focul Haric urmează să fie adus adus la Chişinău, în scuarul Catedralei Mitropolitane, în seara zilei de sâmbătă, între orele 19.00 şi 20.00, de unde va fi împărţită preoţilor şi enoriașilor.

Procesiunea pentru coborârea Luminii Sfinte a început la Ierusalim în jurul orei 13.00. Biserica Sfântului Mormânt a fost înconjurată de trei ori, după care Patriarhul Ierusalimul, însoţit de mai multe delegaţii, s-a îndreptat spre Sfântul Mormânt, trecând printre cei aproape 5.000 de oameni, care au reuşit să pătrundă în biserică. Patriarhul a intat în Sfântul Mormânt în jurul orei 14.10, după ce a fost percheziţionat de poliţişti necreştini.

După doar cinci minute de rugăciune, Patriarhul a ieşit cu Lumina Sfântă pe care a împărţit-o credincioşilor adunaţi în biserică. Alte mii de oameni se află în afara bisericii, lumina ajungând la ei după aproape 20 de minute. După sosirea Luminii, clopotele din cetate au bătut continuu, scrie hotnews.ro.


Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim. În timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. De la an la an, Focul Haric are apare într-un mod diferit şi nu frige în primele minute.

Aşa cum se ştie, Patriarhul Ierusalimului este cel care aduce Lumina Sfântă credincioşilor. Înaintea acestui moment, Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, cei care se ocupă de verificări  sunt poliţişti civili care nu sunt creştini.

Grupul verificatorilor este format de obicei dintr-un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este foarte important, având în vedere că trebuie să se asigure că în Sfântul Mormânt nu nicio sursă de foc. Aceiaşi indivizi îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase.

Ulterior, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii. La finalul slujbei, Patriarhul Ierusalimului apare îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu. Acesta se va îndrepta spre Sfântul Mormânt.

Pentru a nu lăsa loc dubiilor şi speculaţiilor, patriarhul este controlat de poliţişti chiar la intrare. Procedura este vizată de martori care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează apoi intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, numită Capela Îngerului. Acolo, conform tradiţiei, el este însoţit numai de un arab de religie islamică.

În cele din urmă, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchiază în faţa lespedei şi începe să se roage. Patriarhul pune rugăciunea „Să ne rugăm să vie Lumina!” în trei limbi.

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au observat adesea o lumină precum un fulger, care venea prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Lumina ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt şi aprinde vata presărată deasupra.

Patriarhul grec ia vata aprinsă această şi o aşază în două cupe de aur, după care se întoarce în Capela Îngerului.


Pub