Principală  —  IMPORTANTE   —   Aproape trei mii de polițiști…

Aproape trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paști

Responsabilii din cadrul Poliției au emis un comunicat prin care anunță că pe 2 mai, de Paști, aproape trei mii de polițiști vor fi dislocați pe întreg teritoriul țării pentru a asigura și a menține ordinea publică. Oamenii legii vor fi la datorie în preajma bisericilor, în zonelor publice, dar și pe trasee. În context, autoritățile îndeamnă cetățenii să respecte regulile de prevenire și răspândire a noului coronavirus.

Potrivit notei emise, în noaptea de Înviere, polițiștii se vor afla la slujbele religioase, în curțile blocurilor, în zonele de agrement, pe trasee, pentru a evita ieșirile, frigăruii și alte activități de grup și a  verifica dacă sunt respectare regulile de protecție  împotriva răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou.

Oficierea slujbelor în lăcașurile de cult se vor avea loc în exterior (în aer liber). În acest context, polțiștii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de protecție și distanța socială. 

Respectați regulile instituite de către autorități în scopul prevenirii răspândirii infectării cu COVID19:

  • amânați vizitele la rude sau prieteni, faceți grătarul acasă, chiar dacă vremea este frumoasă;
  • evitați deplasările dintr-o localitate în alta;
  • încuiați mașinile și nu lăsați obiecte de valoare la vedere;
  • consumați alcool cu limită sau deloc, pentru a evita altercațiile și violența;
  • procurați produse doar din magazine autorizate, echipați-vă corespunzător când mergeți la cumpărături și păstrați distanța socială;
  • păstrați armele în safeu şi nu le lăsați fără supraveghere; nu admiteți accesul la ele a membrilor familiei.

Cu două zile înainte de Paști, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a anunțat că se reia activitatea lăcașurilor sfinte și desfășurarea slujbelor bisericești cu participarea enoriașilor, începând cu 30 aprilie, pe întreg teritoriu al țării. Odată cu reluarea activității, autoritățile anunță și un set de măsuri pe care cetățenii sunt obligați să le respecte atunci când merg la biserică.

Decizia luată de CNESP în cazul activităților religioase. Cum se vor desfășura slujbele în biserici

Începând de joi, 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii de oameni, de către Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. O Dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) joi, 29 aprilie.

Odată cu Dispoziția nr. 54 a CNESP, autoritățile au emis și un set de măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național. Detalii aici

Măsurile care se aplică începând din 30 aprilie la traversarea frontierei de stat: dovada unui rezultat negativ la COVID-19 sau autoizolare pentru 14 zile la intrarea în R. Moldova. Persoanele imunizate anti-COVID sunt exceptate de la carantină