8 trucuri care pot transforma chiar și cea mai mică odaie într-un loc plăcut și primitor

01 Mai 2021, 08:32
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
01 Mai 2021, 08:32 // Au Bani //  MD Bani

Dacă dimensiunea camerei Dumneavoastră este de cel puțin 15 metri pătrați, tavanele sunt înalte și există cel puțin o fereastră, felicitări! Dar nu toate camerele din apartamentele noastre sunt astfel. De aceea proprietarii camerelor mici trebuie să recurgă la diferite trucuri pentru a putea profita de spațiu la maximum.

Iată câteva sfaturi pentru a „salva” o cameră mică și îngustă, scriu cei de la fasingur.ro.

Podeaua

Într-o cameră lungă și îngustă nu ar trebui să așezați podeaua de-a lungul pereților. Acest lucru este valabil mai ales pentru laminat. Încercați să-l așezați de-a latul. Veți avea nevoie de mai mult timp, dar rezultatul merită deoarece camera va părea mai spațioasă.

Amenajarea mobilierului.

Majoritatea persoanelor aliniază mobilierul de-a lungul pereților pentru a lăsa spațiu în mijlocul camerei. Dar, făcând acest lucru, îngustăm și mai tare camera. Încercați să plasați mobilierul puțin mai departe de pereți (chiar și câțiva centimetri vor avea efect). Puteți amenaja, spre exemplu, o zonă de relaxare în centrul camerei. Dacă încăperea este îngustă, dar lungă, această abordare va ajuta la împărțirea spațiului în zone. Această metodă va crea iluzia unui spațiu suplimentar.

Iluminat.

Iluminatul poate juca un rol foarte important în percepția spațiului. Atunci când camera este foarte mică avem impresia că este suficientă o singură sursă de lumină. De fapt nu este chiar așa. Iluminarea suplimentară este benefică pentru asemenea camere. Dar nu instalați toate luminile pe o singură linie. Este mai bine să le repartizați pe zone separate. Un candelabru sub tavan și câteva aplice pe perete lângă o canapea sau un pat.

Mobilier cu picioare.

Pentru a adăuga „aerisire” camerei merită să renunțați la mobilierul care stă direct pe podea deoarece are tendința de a face spațiul și mai mic. Încercați să alegeți mobilier mai înalt cu picioare (asigurați-vă doar că picioarele nu depășesc cu mult marginile mobilierului, deoarece riscați să vă loviți picioarele).

Oglinzi.

Multe persoane cunosc foarte bine acest truc, unul dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a face chiar și cea mai mică încăpere să pară mai mare. Utilizarea corectă a oglinzilor nu numai că va contribui la crearea impresiei de mai mult spațiu, ci va scoate în evidență caracterul și stilul proprietarului.

Culoarea mobilierului.

Dacă toți pereții din cameră au aceeași culoare (și aceasta este o soluție foarte obișnuită pentru spațiile mici), atunci vă recomandăm să alegeți un mobilier de o culoare similară. Este mai bine să optați pentru nuanțe deschise, alb sau bej. Mobilierul care se potrivește cu nuanța pereților va extinde vizual camera și vă poate ajuta să scăpați de senzația unui spațiu aglomerat.

Culoarea pereților. 

Un alt truc care ține de alegerea culorilor este peretele contrastant. Multe persoane au impresia că pereții monocromi fac ca odaia să pară mai spațioasă. Și este adevărat. Dar mai există foarte multe idei interesante. Puteți, de exemplu, alege pentru un perete o culoare mai întunecată și să optați pentru mobilier deschis la culoare. În acest fel spațiul va deveni dinamic.

Accentele.

Este o idee bună să vă concentrați asupra unei piese de mobilier. În dormitor va fi patul, în sufragerie cel mai probabil va fi o masă. Aranjați celelalte mobilier în așa fel încât focalizarea să se deplaseze către obiectul ales: această metodă va crea iluzia de profunzime.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău