Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac din China

Foto: simbol

Republica Moldova a plătit 13,5 dolari pentru o doză de vaccin CoronaVac, de la producătorul chinez Sinovac. Respectiv, cursul complet de vaccinare pentru o persoană ne costă din bani publici 27 de dolari, adică aproximativ 482 de lei și 88 de bani, scrie sănătateinfo.md.

Potrivit sursei citate, compania chineză Sinovac ar fi solicitat 15 dolari pentru o doză, dar în urma negocierilor cu CAPCS s-ar fi ajuns la prețul de 13,5 dolari. Ce-i drept, nu e clar cât a costat și transportul vaccinurilor, întrucât serviciul de presă al Parlamentului a scris ieri că doi piloți moldoveni cu o navă a Air Moldova au adus vaccinurile la Chișinău.

Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-COVID-19. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepționat cele 100 000 de doze de vaccin Sinovac – achiziționate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora. Într-o notă informativă, Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Precizăm că, comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a aprobat pe 15 aprilie achiziționarea a 2 074 742 de doze de vaccin prin intermediul mecanismului de cost-sharing al platformei COVAX.

Amintim că, cele 100 000 de doze de vaccin procurate de țara noastră din China au ajuns la Chișinău pe 27 aprilie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente