Igor Dodon: „Eu nu exclud că Maia Sandu va iniția din nou stabilirea stării de urgență în luna iunie”
Igor Dodon susține că anularea stării de ugență a fost o greșeală. În opinia specialiștilor, la sfârșitul lunii mai se va înregistra o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, iar toată responsabilitatea va fi pe Maia Sandu și Domnica Manole. Declarația a fost făcută de liderul PSRM în cadrul vlogului său „Igor Dodon. Președintele răspunde.”
Foto: UNIMEDIA

„Da, avem alegeri fixate pe data de 11 iulie, eu nu vreau să critic instituția prezidențială, dacă e corect sau nu, cetățenii o să ne dea aprecieri, eu rămân pe poziția că alegeri anticipate trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii august sau în toamnă, în mare parte datorită unor probleme epidemiologice cu care ne vom ciocni în timpul apropiat, dar doamna președinte a luat această decizie, este dreptul dumneaei să ia astfel de decizii. Decretul este semnat, noi suntem gata, suntem pregătiți de alegeri, chiar astăzi am petrecut ședința fracțiunii PSRM, la noi practic toate staff-urile electorale sunt create.”

„Cineva mă întreabă de unde bani pentru alegeri? Bani pentru alegeri anticipate nu sunt prevăzuți în bugetul de stat, noi nu ne implicăm în ceea ce ține cum vor fi alocate aceste surse. În fondul de rezervă al Guvernului tot nu sunt acești bani. Ar fi fost mai bine ca Parlamentul să nu fie încă dizolvat, pentru ca Parlamentul să modifice legile bugetului, doamna Maia Sandu a semnat decretul, deja gata, Parlamentul nu poate aproba legi. De aceea de unde bani pentru alegeri? Se va întâlni Guvernul și va lua o decizie în acest sens”, a declarat Igor Dodon.

Referitor la starea de ugență, liderul PSRM spune că aceasta a fost o greșeală, în primul rând pentru că aceasta nu ține de Curtea Constituțională. „În opinia specialiștilor la sfârșitul lui mai se va înregistra o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, astfel toată responsabilitatea va fi pe Maia Sandu și Domnica Manole. Odată cu anularea stării de urgență și dizolvarea Parlamentului au rămas suspendate unele inițiative legislative PSRM foarte importante. De exemplu, inițiativa de majorare cu 40% a salariilor la medici. Inițiativa de a anula Bacalaureatul în 2021 în legătură cu pandemia nu poate fi votată, deoarece Maia Sandu a dizolvat Parlamentul.”

„Eu nu exclud că Maia Sandu va iniția din nou stabilirea stării de urgență în luna iunie. Dumneaei are rapoartele și prognozele OMS. Cel mai probabil, la sfârșitul lui mai-începutul lui iunie, vom ajunge la 1500-2000 de cazuri de infectări pe zi și numărul de decese va crește dublu sau triplu față de 20-25 pe care le avem acum. În aceste condiții va fi necesar de implicat cu acțiuni mai stringente de susținere a populației. Parlamentul nu poate pentru că e dizolvat, Guvernul nu poate. În aceste condiții Maia Sandu va ajunge la situația când în luna iunie va veni, cel mai probabil, cu inițiativa de stabilire a stării de urgență în Republica Moldova sub presiunea societății și în cazul acesta se vor amâna alegerile parlamentare anticipate și atunci o să vă aduceți aminte de vorba aceasta care eu acum o spun, „dă-i moldoveanului mintea cea de pe urmă”, a spus Dodon.

Pe 28 aprilie 2021, Înalta Curte a declarat neconstituțională decizia Parlamentului de a instala Stare de Urgență în țară, astfel oferind posibilitatea Maiei sandu să dizolve Legislativului și să anunțe alegeri parlamentare anticipate.

La scurt timp, șefa statului a semnat decretul de dizolvare a Legislativului și a anunțat alegeri anticipate pentru 11 iulie 2021.

Pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a decis că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Asta după ce Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi în Legislativ, iar Guvernul Grosu nu a reușit să adune cvorumul la ședința plenară. Ambii candidați au fost desemnați de către șefa statului.


Pub