Chișinău riscă să rămână fără terase de vară. Ceban: PAS nu vrea să semneze decizia CMC. Cum comentează fracțiunea

Orașul Chișinău riscă să rămână fără terase de vară. Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că fracțiunea PAS din CMC refuză să semneze o decizie prin care „să fie amenajate terasele după o procedură simplificată, fără construcții capitale”. Edilul argumentează modificarea prin faptul oamenii vor sta afară și nu în locuri, acum în perioadă pandemică. Reacția a venit după ce reprezentanții au cerut o explicație de la municipalitate. La rândul lor, cei din PAS spun că proiectul susține „gheretele milioanare în detrimentul cafenelelor și barurilor” și cer convocarea de urgență a ședinței CMC  pentru a aproba un proiect revizuit destinat doar sectorului Horeca.

Foto: digi24.ro
„Fracțiunea PAS din CMC nu vrea și refuză să semneze decizia CMC cu privire la aprobarea modificărilor în regulamentul care prevede amenajarea teraselor după o procedură simplă pentru toată lumea, la care a lucrat și a fost prezentat de către executiv. De la aprobarea în CMC au trecut câteva săptămâni, iar dacă era semnat, noile modificări deja intrau în vigoare. De ce trebuie ei să semneze? Deoarece fracțiunea lor a condus ședința CMC când au fost aprobate modificările. Unii consilieri se opun și nu vor schimbare în Chișinău, pentru că le este comod să fie haos și dezmăț în toate domeniile. Tot ei sunt cei care arată cu degetul, dar nu fac mai mult decât vorbă pe rețelele de socializare

Noi am dezbătut, am prezentat, s-au votat aceste modificări și PAS refuză sa semneze proiectul votat, pentru ca acest lucru să aibă loc. Ei blochează dezvoltarea businesului. De ce? Poate le este comod. Au interese. Nu știu. Noi suntem pentru stimularea comerțului organizat și modern. Așteptăm semnarea deciziei și rog toți reprezentanții HORECA să îi întrebe, de ce nu o fac”, a scris edilul într-o postare pe facebook.

Cei din PAS au venit cu o reacție.
„PAS susține deschiderea teraselor în Chișinău! Cafenelele și barurile au fost cel mai mult afectate de pandemie. Restricțiile impuse de autorități au lovit dur agenții economici și au lăsat mii de oameni fără un loc de muncă. În aceste condiții sectorul HoReCa trebuie susținut din plin de către autoritățile publice locale, inclusiv prin facilitarea deschiderii teraselor pe teren public. Ceea ce însă propune Ion Ceban nu este susținerea sectorului, ci susținerea gheretelor milionare în detrimentul cafenelelor și barurilor. La ultima ședință a CMC executivul a venit cu un proiect de decizie care permitea și gheretelor să amenajeze terase la întâmplare în parcuri și spații publice. Fracțiunea PAS nu a susținut și nu va susține promovarea monopoliștilor de pe piața gheretelor în detrimentul cafenelelor și barurilor. În acest context solicităm convocarea de urgență a ședinței CMC și aprobarea unui proiect revizuit destinat doar sectorului HoReCa tradițional. Reamintim că deputații PAS au înregistrat de curând un proiect de lege cu mai multe măsuri de susținere pentru acest sector, iar fracțiunea PAS din CMC s-a opus majorării taxelor locale promovate de Ion Ceban în plină pandemie”, au scris aceștia pe facebook.


Pub