FinTech Hackathon Moldova: 8 echipe trec în etapa de Accelerare. Cunoaște-le soluțiile financiare!

FinTech Hackathon Moldova și-a desemnat câștigătorii! Astfel, 8 echipe interesate de dezvoltarea unor soluții sau servicii digitale pentru sectorul financiar-bancar au fost înscrise în Acceleratorul FinTech. Vorbim despre un program de susținere a startup-urilor, la care participanții beneficiază de resurse necesare pentru a continua procesul de îmbunătățire a soluțiilor fintech. FinTech Hackathon Moldova a adunat 78 de ingineri, programatori și persoane interesate de industria IT. Sub îndrumarea trainerilor cu experiență, participanții au parcurs sesiuni de mentorat pentru a-și crește abilitățile și potențialul de creație, dar și pentru a pune în aplicare cu mai mult curaj și alte idei inovative de îmbunătățire a serviciilor din industria financiară din țară. FinTech Hackathon Moldova face parte din „Verticala FinTech 2021”  – program dedicat startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul serviciilor financiare și este organizat cu suportul Moldova Agroindbank și Mastercard, de către proiectul Startup Moldova, cu susținerea USAID și Suedia, în cadrul proiectului Tekwill.

Experiențele participanților

Hackathonul s-a desfășurat în perioada 23-25 aprilie, timp în care participanții au avut posibilitatea să cunoască abordări inovative de dezvoltare, bunele practici din industrie, dar și experiențe internaționale din domeniu.

Andrei Ceban, participant, „Supertax”: „Hackathonul mi-a oferit trei zile „de aur” în care am acumulat foarte multe informații interesante și o experiență semnificativă care mă va ajuta să-mi îmbunătățesc abilitățile profesionale și de viață. Le sunt recunoscător organizatorilor pentru munca colosală pe care au depus-o pentru a aduna atâția specialiști buni împreună.”

Vasile Papaluță, participant, „Fraudless”: „FinTech mi-a părut o industrie captivantă, motiv pentru care am acceptat invitația de a participa la Hackathon. Acolo am descoperit că este un domeniu plin de detalii și mecanisme interesante de lucru. În timpul Hackathonului am realizat un API de detectare timpurie a fraudelor în mediul e-commerce. Mentorii și trackerul ne-au ghidat în realizarea și formarea ideii, oferindu-ne suport și în dezvoltarea soluției.”

Maxim Grosul, participant, „Piața-auto”: „Am participat pentru prima dată la un Hackathon și am doar impresii pozitive. Cred că așa evenimente reprezintă un test foarte bun pentru rezistența la stres, deoarece foarte multe lucruri necesitau implementare în timp scurt. Pentru mine, formarea analizei de business și de modelare a afacerii mi-au părut mai complicate decât punerea în aplicare a părții de software.”

Cele 8 soluții participante în etapa de accelerare:

  • „FraudLess” – o soluție care previne tranzacțiile de fraudă în comerțul electronic;
  • „Shekels” – o aplicație care centralizează toate ofertele de promovare și rambursare ale băncilor, astfel încât utilizatorii să le poată aplica cu ușurință pe cardurile lor;
  • „Invoice Processing” – o platformă digitală pentru extragerea și validarea automată a datelor din facturi;
  • „Piața-auto” – un marketplace care încorporează autoturismele dealerilor din regiuni. Platforma poate calcula plățile de leasing, întreținerea anuală a automobilului, dar și alte aspecte ce țin de costurile unui vehicul;
  • „MaiPay” – o plaftormă care oferă posibilitatea cumpărătorilor de a testa produsele înainte de a le procura;
  • „Supertax” – o soluție digitală de consiliere fiscală, care își propune să faciliteze depunerea declarațiilor fiscale;
  • „PayA” – o soluție inteligentă care are drept scop facilitarea tranzacțiilor financiare din orice colț al lumii rapid și ieftin;
  • „Fagura” – un sistem care conectează investitorii interesați de profituri mai mari cu persoanele care își doresc să obțină împrumuturi cu dobânzi mai mici decât în sistemul financiar tradițional.

După etapa de accelerare, echipele care dezvoltă produsele fintech vor trece la următorul nivel – cel de pilotare. La această etapă, participanții vor avea posibilitatea de a-și prezenta și testa soluțiile în instituțiile financiar-bancare din țară.

„Soluțiile digitale prezentate în cadrul Hackathon-ului ne demonstrează că industriile financiar-bancară și cea tehnologică pot îmbunătăți substanțial prestările de servicii în acest domeniu. Pe lângă implicarea directă la dezvoltarea comunității și a întregii economii, reprezentanții TIC au șansa de a-și scala afacerea și de a atrage mai multe investiții. Acest proiect vine ca o continuare firească a eforturilor noastre de a crea oportunități pentru stimularea dezvoltării diferitor domenii de activitate, prin intermediul tehnologiilor informaționale”, menționează Ana Chirița, Directoare, Proiecte Strategice, ATIC.

„Hackathonul a deschis un nou drum în aria  fintech din Moldova, permițând startup-urilor să-și dezlănțuie creativitatea pentru a soluționa provocări financiare reale. De la soluții pentru detectarea timpurie și prevenirea fraudei în e-Commerce la carduri de plată virtuale NFC și transferuri transfrontaliere „card-to-card” folosind blockchain și moneda digitală, participanții au generat idei valoroase care au potențialul de a stimula schimbarea în sectorul financiar. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cele mai noi soluții fintech, care pun in prim plan comoditatea, siguranța și securitatea pentru a se evidenția pe piață”, a afirmat Yuriy Batkhin,  vicepreşedinte, Dezvoltarea Pieţii şi Businessului, Mastercard Ucraina şi Moldova.

„Echipa MAIB este mândră că face parte din acest proiect și sprijină tinerii talentați la începutul călătoriei lor. Suntem încrezători că ideile câștigătoare, axate pe furnizarea de servicii inovatoare, dezvoltarea Fintech și a ecosistemelor – sunt viitorul industriei financiare. Proiectele prezentate sunt aliniate cu viziunea pe termen lung a MAIB. Sunt convins  că astfel de oameni creează viitorul pentru noi toți și vom fi onorați să colaborăm cu ei “, a declarat Giorgi Shagidze, CEO nominalizat MAIB.

Programul FinTech Moldova 2021 este organizat cu suportul Moldova Agroindbank și Mastercard, de către Startup Moldova, cu susținerea USAID și Sweden în cadrul proiectului TEKWILL.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.