18:41:12 19.04.2024
Stiri

Condiții NOI pentru desfășurarea TESTĂRILOR în clasele ABSOLVENTE: Singura probă pentru care se va cere prezență fizică la școală

Actualitate 30.04.2021 16:42 Vizualizări4386 Autor: Ziarul National
Condiții NOI pentru desfășurarea TESTĂRILOR în clasele ABSOLVENTE: Singura probă pentru care se va cere prezență fizică la școală


Absolvenții de gimnazii și licee din R. Moldova vor susține o singură testare cu prezență fizică în instituțiile de învățământ - cea la disciplina limbii de instruire. În cazul celorlalte probe, testarea va fi realizată de la domiciliu, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic.

Totodată, elevii care nu vor putea participa la testările pentru absolvirea ciclului primar, din cauza plasării acestora în carantină, vor fi promovați în clasa următoare fără a mai susține probele.

Noile reguli privind modul de organizare a testării naționale în învățământul primar și a examenelor naționale de absolvire au fost stabilite astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru a reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu cei ai Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Testările la limba de instruire pentru elevii claselor a IX-a și a XII-a vor fi organizate în perioada 13 - 17 mai 2021.

„Ministerul Educației, Culturi și Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2021. Atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2020 sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toți factorii interesați la adresa ance.gov.md, acestea fiind un suport substanțial în vederea pregătirii de examenele naționale de absolvire. Surse suplimentare de pregătire către examenul național de absolvire a gimnaziului sunt lecțiile video de pregătire pentru examenul național de Bacalaureat și examenele de absolvire a gimnaziului, care pot fi accesate pe site-ul MECC la adresele:mecc.gov.md/ro/content/gimnaziu și mecc.gov.md/ro/content/bacalaureat sau pe platforma Educație Online”, arată ministerul într-un comunicat de presă.

Cât privește testarea națională în învățământul primar, a fost revizuită procedura de multiplicare și transmitere a testelor prin asigurarea transmiterii testelor către Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în format electronic, care vor expedia materialele recepționate către instituțiile de învățământ, în scopul organizării și desfășurării probelor.

Ministerul precizează că elevii din învățământul primar care nu pot participa la una sau mai multe probe ale testării naționale, fiind în carantină sau autoizolare, în condițiile pandemice de COVID-19, vor fi promovați în următoarea clasă fără a susține aceste probe.

De asemenea, în toate instituțiile de învățământ cu clase liceale, indiferent de forma de activitate, au fost anulate tezele semestriale din sesiunea de vară a anului de studii 2020-2021 și proba practică la disciplinele de studii specifice ariei curriculare Sport și Arte. Prin urmare, media semestrială la disciplinele de studii din ciclul liceal la care urmau să fie susținute teze semestriale în sesiunea de vară se vor calcula din media aritmetică a notelor curente, obținute pe parcursul semestrului II.

Noile reguli de susținere a testelor au fost instituite ca urmare a condițiilor impuse de situația epidemiologică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md