Lista restricțiilor actualizate de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău

Chisinau-Capitala-Republicii-Moldova-920×498

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a stabilit vineri noi măsuri în contextul situației pandemice prin COVID-19. Astfel, pe teritoriul municipiului Chișinău se stabilește gradul de alertă Cod Roşu.

Se mențin măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19: purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul.

Respectarea distanţei fizice între persoane; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, precum și cele de igienă respiratorie.

Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) se recomandă în grupuri mai mici de trei persoane, cu excepţia membrilor unei familii; se recomandă evitarea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.

Pe teritoriul municipiului se stabilește regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare în intervalul orelor 6.0-18.00, cu zilele de igienizare în fiecare zi de luniTotodată, centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa până la ora 18:00.

Comisia recomandă desfășurarea slujbelor religioase în afara bisericilor, la aer liber utilizând sisteme de sonorizare și transmisiunea online, după caz, cu respectarea regulilor de sănătate publică și măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, cu păstrarea distanței de un metru dintre persoane și purtarea obligatorie a măștii de protecție (masca trebuie să acopere nasul și gura). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor.

În ajunul sărbătorilor pascale se solicită, verificarea normelor antiincendiare în biserici, din partea instituțiilor competente (salvatori, pompieri), pentru ca slujbele să se desfășoare în siguranță. În context, autoritățile de profil interzic arderea cauciucurilor, inclusiv în noaptea Învierii, pe teritoriul municipiului Chișinău.

În cadrul aceleiași ședințe, Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a decis admiterea organizării evenimentelor culturale, cu prezența fizică a publicului până la 20 persoane, în spațiile bibliotecilor (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, programe de instruire pentru public etc.), cu respectarea măsurilor de sănătate publică de prevenire a infecției COVID-19.

Sse interzice desfășurarea activităților de deservire în unitățile de alimentație publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor), precum și în unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, aeroport în intervalul orelor 22.00-7.0, cu excepția comercializării produselor alimentare la pachet și cu livrare, prin unitățile de alimentație publică de orice tip, cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta/teritoriul unității.

De asemenea, se interzice organizarea și desfășurarea în unitățile de alimentație publică aevenimentelor festive, nunților, cumetriilor, aniversărilor, precum și a altor evenimente.

Mai multe detalii vedeți în documentul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente