Studiu: Ce culoare trebuie să aibă maşina ta pentru ca să piardă din valoare mai încet

Portalul iSeeCars a publicat rezultatele unui studiu privind culoarea mașinilor care există pe piaţa second hand și influenţa acesteia asupra preţului. S-a dovedit că mașinile în nuanţe aprinse devin mai ieftine mult mai încet decât mașinile în cele mai populare culori precum albul, negrul sau argintiul.

Cercetătorii au analizat aproape şase milioane de tranzacții cu mașini noi și rulate între anii 2017 și 2020, ajungând după la o concluzie neașteptată: automobilul care se devalorizează cel mai lent pe piaţa second hand este cel care are o culoare galbenă a caroseriei. În medie, astfel de mașini își pierd 20.4% din preț atunci când sunt revândute la vârsta de trei ani.

Echipa de analiști au mai spus să, deși galbenul nu este cea mai căutată culoare de pe piață, are o bază stabilă de fani. Deoarece există puține autovehicule de această culoare în masa totală a mașinilor produse, acestea se dovedesc a fi mai solicitate. De fapt, această nuanță este folosită cel mai adesea pentru vopsirea mașinilor sport și a celor cu motoare mici, care în sine nu scad prea repede în preț.

Cercetătorii au plasat bejul pe locul doi (-22.8% din preț), pe al treilea – portocaliul (-27.1%). Acestea sunt urmate de nuanţe de verde, gri, roșu și albastru.

Influența celor mai frecvent întâlnite culori (argintiu, alb și negru) este apropiată de media pieței, adică o pierdere de preț de 37.6%. Iar cea mai “periculoasă” pentru revânzare a fost numită culoarea aurie: mașinile vopsite în aceasta pierd practic jumătate din valoare după trei ani de proprietate (-45.6%).

S-au mai calculat nuanțele care fac mașinile din diferite clase şi categorii să devină mai ieftine mai lent. Pentru SUV-uri s-a dovedit a fi galbenul, pentru pickup-uri – bejul, printre decapotabile – mașinile roșii își păstrează valoarea pentru cea mai lungă perioadă de timp, iar printre monovolume – albastrul. Galbenul a fost, de asemenea, printre liderii segmentelor sedan și coupe sport.

Vezi şi: Raport 2020: Top 10 cele mai populare culori auto alese pentru maşini

Cmentariile sunt închise