/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Atenție la vopselele pentru ouăle de Paște. Unele pot fi toxice

missing
30 aprilie 2021, ora 19:53

Doar o zi ne mai desparte de cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși – Paștele. Așa că gospodinele s-au aprovizionat cu tot ceea ce le trebuie, pentru a găti bucatele tradiționale. Desigur, în centrul atenției vor fi pasca și ouăle vopsite. Prin urmare, în aceste zile, în piețele din Capitală, la mare căutare au fost vopselele și decorațiunile pentru ouă. La Piața Centrală, de exemplu, sortimentul propus de comercianți este variat. Dar, atenție mare la substanțele chimice din componența acestora. Potrivit specialiștilor, produsul necalitativ poate provoca alergii și chiar intoxicații severe.

Vopselele pentru ouăle de Paște pot fi toxice pentru organism, deoarece sunt obținute industrial, din coloranți artificiali. Pericolul este mai mic, dacă este respectat modul de preparare inscripționat pe ambalaj, iar ouăle crăpate în care s-a strecurat vopseaua nu vor mai fi consumate. Această doamnă ne-a spus că ea va avea mare grijă ca sărbătoarea Învierii Domnului să fie mai specială pentru copiii săi și, prin urmare, va folosi produse sănătoase.

Și pentru că vopseaua nu este nici sănătoasă și nici ieftină:

O alternativă pentru ca ouăle să fie ornamentate frumos, fără chimie, sunt abțibildurile de diverse culori și imagini. Acestea pot fi găsite în vânzare la Piața Centrală, la preț de doi lei, pentru șapte aplicații decorative.

Cea mai întrebată este vopseaua românească, la preț de 4 lei pentru un pachet mic din care pot fi vopsite 10 ouă. Un set din cinci culori, este la preț de 25 de lei. Iar dacă instrucțiunile sunt respectate întocmai, vopseaua pe coaja de ou va fi și rezistentă, și inofensivă.

Specialiștii în sănătate recomandă ca ouăle vopsite să fie păstrate la frigider, maximum șapte zile. Mai mult, copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează li se recomandă consumul ouălor fierte doar în primele 2-3 zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram