‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPentru irigarea terenurilor în următorii 10 ani sunt necesari circa 2,3 mlrd euro

Pentru irigarea terenurilor în următorii 10 ani sunt necesari circa 2,3 mlrd euro

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aceasta prevede proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de Irigare pentru anii 2021-2030 elaborat de comisia specială a Parlamentului, care urmează să fie propus pentru consultări publice în timpul apropiat.

Documentul prevede că în următorii zece ani vor fi amenajate și dotate cu echipamente performante pentru irigare circa 250 de mii de ha de terenuri agricole, pentru aceasta fiind necesare investiții totale de circa 2,27 mlrd. euro.

Potrivit deputatului independent Alexandr Oleinic, președintele comisiei speciale pentru elaborarea strategiei, în urma implementării documentului, profitul brut anual pe care îl va obține sectorul agricol este estimat la 1,17 mlrd. euro, contribuția agriculturii la PIB-ul național va crește de la 9,8% până la 12,25%, iar numărul locurilor de muncă în sector se va majora de la 21% până la 26%.

Acesta a mai specificat că transpunerea în practică a documentului va permite soluționarea unui șir de probleme legate de infrastructură, protecție a mediului, de conservare și formare a rezervelor de apă în sol, împădurire, etc.

Potrivit estimărilor deputatului, costul sistemelor de irigare distruse, evaluat la moment este aproximativ de 15 mlrd. lei, iar drept consecință, profitul ratat numai în ultimii 10 ani, din cauza lipsei irigației, poate fi estimat la aproximativ 8,5 mlrd. euro.

El a precizat că schimbările climatice, secetele severe, alte probleme de mediu, demonstrează clar că pentru a asigura un viitor durabil agriculturii, cu cantități suficiente de apă și de a acoperi necesitățile de consum, autoritățile statului trebuie să ofere pachete de politici eficiente pentru tot lanțul de utilizatori ai resurselor de apă.

‹ adv ›

Conducătorul grupului de experți, Vasile Bumacov, prezentând proiectul Strategiei a specificat că pentru a atinge obiectivul de 250 de mii de ha terenuri irigabile în următorii 10 ani, anual, până în 2030, trebuie de construit/amenajat, conectat la surse durabile de apă calitativă 11 mii ha de terenuri.

În acest scop, urmează a fi reabilitate sistemele centralizate de irigare existente pe o suprafață de 108 mii ha, dezvoltate proiecte noi de aducere a apei în interiorul țării din sursele principale – râurile Nistru, Prut și Dunăre pentru o suprafață de 112 mii ha, iar din investițiile proprii ale fermierilor, prin, proiectelor de susținere și subvenționare a acestora vor fi dezvoltate sistemele de irigare la scară mică pe o suprafață de 30 mii ha.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›